Enkel Wiske en Willy Vandersteen blijven nog over.
foto: Cedric Van den Langenbergh

Vandalen beschadigen standbeeld van Suske en Wiske in winkelgalerij in Hasselt: “Suske lag kapot op de grond”

In de winkelgalerij Albert in Hasselt hebben vandalen het standbeeld van Suske en Wiske zwaar beschadigd. De eigenaars van de galerij vonden Suske kapot terug op de grond. De ontwerper moet nu bekijken of het beeld nog hersteld kan worden. Gisteren werd ook al een borstbeeld van Vandersteen in Kalmthout vernield. 

Het beeld van Suske en Wiske die poseren met hun geestelijke vader Willy Vandersteen staat in het midden van de nogal verlaten winkelgalerij Albert, die een doorgang is voor heel wat mensen die van de drukke Koning Albertstraat naar de TT-wijk willen wandelen. Maar het beeld is zwaar beschadigd door vandalen. “We hebben Suske teruggevonden op de grond voor het standbeeld”, zucht eigenaar Eric Gabriels. “Willy Vandersteen en Wiske staan nog recht, maar van Suske kan je enkel nog de arm zien die overblijft.”

Het is niet het eerste beeld van Vandersteen dat geviseerd wordt door vandalen. Gisteren werd een borstbeeld van de striptekenaar in Kalmthout nog van de sokkel geworpen. In Hasselt werd overigens in het begin van de week tandpasta gesmeerd op een ander beeld op de Grote Markt. 

Van Suske blijft nu enkel nog een stuk arm zichtbaar
foto: Cedric Van den Langenbergh

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het beeld in de galerij niet van brons gemaakt. “Dat lijkt alleen maar zo”, laat Gabriels weten. “Maar het is gemaakt van polyester. Als daar dan eens flink aan getrokken wordt, dan kan het inderdaad snel kapot gaan.” Intussen is de ontwerper gecontacteerd om het beeld te herstellen. “Ik weet niet of dat gaat lukken”, klinkt het bij eigenaar Gabriels. “Maar als dat zou gaan, dan gaan we het achteraf terugplaatsen in een vernieuwde galerij.”

Grondige renovatie galerij

Tot dan wordt het hele beeld volledig verwijderd en worden ook Vandersteen en Wiske veilig opgeslagen. Eric Gabriels: “Onze galerij is verbonden met de galerij De Ware Vrienden. Alles moet grondig gerenoveerd worden en als dat eenmaal gebeurd is, dan hoop ik dat Suske en Wiske opnieuw een mooie plaats krijgen hier.”

Meest gelezen