Minister van Justitie Paul Van Tigchelt© BELGA

Minister van Justitie Van Tigchelt wil minimale dienstverlening “vanaf eerste minuut” bij staking in gevangenissen

Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) wil dat er vanaf het begin van een staking een minimale dienstverlening geldt in de gevangenissen. Dat heeft hij donderdag in de Kamer gezegd. “Dat is geen beknotting van het stakingsrecht, maar gaat om de basisrechten van gedetineerden die we moeten garanderen.”

jvh
Bron: BELGA

In de gevangenissen geldt er op dit moment eigenlijk al een minimale dienstverlening. Alleen kan er in de eerste 48 uur van een actie geen personeel worden opgevorderd, waardoor er tijdens kortere acties vaak een beroep moet worden gedaan op politieagenten.

De minister wil daar komaf mee maken. “De minimale dienstverlening is een kwestie van mensenrechten en van de veiligheid van ons personeel. Ik wil dat die wordt gegarandeerd vanaf het begin”, antwoordde hij donderdagmiddag in de plenaire vergadering op vragen van zo goed als elke fractie. “De gedetineerden moeten vanaf minuut één van een staking één warme maaltijd per dag krijgen, één uur per dag uit cel mogen en twee keer per week douchen. Dat is geen beknotting van het stakingsrecht, maar gaat om de basisrechten van gedetineerden die we moeten garanderen”, zei hij.

Sinds maandagavond is er een staking van onbepaalde duur aan de gang in de Belgische gevangenissen. De vakbonden kaarten de overbevolking en het personeelstekort aan, problemen die al jaren aanhouden. Volgens Van Tigchelt is het aantal gevangenismedewerkers dat de voorbije dagen moest worden opgevorderd al bij al beperkt gebleven. Woensdag waren het er 68, zei hij.

ACOD: “Geen reden om staking te stoppen”

Bij de socialistische vakbond ACOD klinkt het dan weer dat er “vooralsnog geen reden is om de staking in de gevangenissen te stoppen”. Volgens Robby De Kaey weigert de minister “op de pauzeknop te duwen” voor de kortere straffen. De vakbonden vragen dat die uitvoering van dergelijke kortere straffen on hold wordt gezet, om de overbevolking in de gevangenissen te helpen oplossen. “Als de minister niet op de pauzeknop wil duwen, dan is er ook geen enkele reden voor het personeel om op de pauzeknop te duwen”.

De vakbonden kaarten al jaren de overbevolking en het personeelstekort aan. De dagenlange foltering van een gedetineerde in het arresthuis van Antwerpen drie weken geleden zetten het conflict nog eens op scherp.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer