Foto: Belga

Ondernemer Guido Dumarey haakt af als kandidaat-overnemer voor Van Hool

De West-Vlaamse ondernemer Guido Dumarey is niet langer kandidaat om de bus- en trailerbouwer Van Hool uit Koningshooikt over te nemen. Dat meldt Het Laatste Nieuws en het nieuws wordt bevestigd aan VRT NWS. Hierdoor blijft alleen het Nederlands-Duitse duo VDL-Schmitz Cargobull over. De vakbonden vrezen dat er na hun overname weinig jobs behouden zullen blijven in de Belgische vestiging van Van Hool.

Terwijl de pogingen om de zieltogende busbouwer Van Hool te redden van de volledige ondergang voortgaan, heeft één van de geïnteresseerde overnemers afgehaakt: de West-Vlaamse ondernemer Guido Dumarey. 

Dumarey wierp zich midden vorige maand op als kandidaat-overnemer van het bedrijf. Op voorwaarde dat het bedrijf eerst failliet zou gaan, had hij een plan om de productie van de bussen en 1.800 jobs in Koningshooikt te behouden.

Aanbod niet verlengd

Dumarey had een voorstel gedaan dat geldig was tot 8 april, maar toen de curatoren hem vroegen om zijn aanbod te verlengen, haakte Dumarey af. Hij mikte op een snelle doorstart, maar dat is niet mogelijk gebleken.

Hoe langer de onderhandelingen duren, hoe moeilijker en duurder een doorstart wordt. Want elke dag worden nog bussen en opleggers afgewerkt en verkocht bij Van Hool, waardoor nog geld wegvloeit uit het bedrijf. 

Dumarey had eerder ook al laten blijken dat de prijs voor de totale inboedel (200 miljoen euro, red.) te hoog was, zeker gezien de bodemvervuiling aan de bedrijfsterreinen van Van Hool. 

Nog één optie

Sowieso moest Dumarey het opnemen tegen een sterke tandem die bestaat uit de Nederlandse busbouwer VDL en de Duitse trailerbouwer Schmitz Cargobull. Door het afhaken van Dumarey zijn zij nog de enige kandidaten om Van Hool over te nemen. 

Maandag wordt wellicht het faillissement aangevraagd en bekendgemaakt of VDL en Schmitz Cargobull Van Hool zullen overnemen.

De vakbonden vrezen dat er na die overname veel jobs zouden verdwijnen in Koningshooikt, omdat het duo mogelijk enkel geïnteresseerd zou zijn in het merk Van Hool, de klantenportefeuille en de knowhow van het bedrijf.

Meest gelezen