Archiefbeeld van een bruine beer
Foto: Getty Images

Nieuwe aanval van bruine beer in Slovakije, boswachter raakte gewond

In Slovakije heeft een bruine beer een boswachter aangevallen. De man liep verwondingen op aan de borst en ruggengraat. Het is niet de eerste keer dat een bruine beer er een mens aanvalt.

De nationale dienst voor natuurbescherming in Slovakije meldt dat een 35-jarige boswachter is aangevallen in de omgeving van Liptovsky Mikulas. Dat is een gebied waar de afgelopen tijd al meerdere aanvallen hebben plaatsgevonden.

"De 35-jarige man is gevallen en liep verwondingen op aan de borst en ruggengraat, en hij heeft gebroken ribben", zegt de dienst. "De man heeft 3 waarschuwingsschoten afgevuurd om de beer af te schrikken."

Meerdere aanvallen

Het is niet de eerste keer dat een beer een mens aanvalt in de Slovaakse stad Liptovsky Mikulas. In hetzelfde gebied viel vorige week nog een beer een koppel aan nadat ze hun hond uitlieten in het bos. Eén van de twee raakte daarbij lichtgewond. 

De lokale politie liet een andere beer neerschieten die midden maart 5 mensen had verwond in het centrum van de stad. Nog in maart is een Wit-Russische vrouw overleden na een aanval in hetzelfde district. De vrouw was van een helling gevallen toen ze vluchtte voor een beer.

Zelfbescherming

Het ministerie van Milieu heeft onlangs een richtlijn gepubliceerd waarbij uit zelfbescherming kan worden geschoten op bruine beren. Speciale teams hebben ook de toelating gekregen om iedere beer die een bedreiging voor mensen vormt, dood te schieten.

In Slovakije leven 1.100 tot 1.200 wilde beren, vooral in het Tatra-gebergte. Normaal gezien zijn zij solitair en schuw, en mijden zij mensen. Maar de laatste jaren komt het vaker voor dat beren zich wagen in dichter bevolkt gebied, omdat hun habitat door menselijke activiteit wordt bedreigd.

Meest gelezen