© AFP

Tourbaas Christian Prudhomme pleit voor invoering van systeem met gele en rode kaarten: “Jonge renners missen de ervaring in het peloton om de regels te respecteren”

Zaterdagmiddag vond in Compiègne, de startplaats van morgen, de ploegvoorstelling van Parijs-Roubaix bij de mannen plaats. Afgelopen week is er al veel inkt gevloeid over de beruchte chicane in de Hel van het Noorden en de nood aan meer veiligheid in de koers in het algemeen. Net als Oliver Naesen is ook Christian Prudhomme, de grote baas van de Tour de France, voorstander van een systeem met gele en rode kaarten.

Marnix Taes en Hugo Coorevits

De kopman van Decathlon AG2R La Mondiale riep vrijdag de internationale wielerbond UCI op om een systeem met gele en rode kaarten in het leven te roepen. Op die manier konden “de mannen, die over de schreef gaan, bestraft worden”, zei de Belg. Tourdirecteur Christian Prudhomme zei het volgende over de nood aan meer veiligheid: “Het enige positieve wat uit de zware val in de Ronde van het Baskenland kwam, is het uitspreken van de echte oorzaken.”

Volgens Prudhomme ligt het niet alleen aan de snelheid, maar ook aan de kledij van de renners. “Als je kijkt naar de valpartijen van Wout van Aert, Jonas Vingegaard en Steff Cras, dan zie je een volledig ontblote rug bij die renners. Het shirt is gewoon niet in staat om het lichaam van een renner te beschermen. Vele dingen in de wielersport zijn al op een positieve manier geëvolueerd, maar dit kan duidelijk nog beter.”

De Fransman is dan ook duidelijk over het systeem met gele en rode kaarten. “We hebben er al heel goed bij nagedacht en je moet blijven nadenken over hoe je de renners beter kan beschermen. In het algemeen ligt de snelheid van de renners veel te hoog. Nieuwe talenten, die pas in het wielrennen komen, worden almaar jonger en jonger, maar zij missen de jaren ervaring in het peloton en de gewoonte om de regels te respecteren. Het systeem met gele en rode kaarten is er en de wielerwereld is er gewoon klaar voor. Voor mij is het duidelijk dat die zware val de invoering alleen maar versneld heeft.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer