“Pusher Street moet sterven, zodat Christiana kan leven”: inwoners van bekende Deense hippie-enclave verklaren oorlog aan drugs

De inwoners van Christiana, de bekende hippie-enclave in de Deense hoofdstad Kopenhagen, hebben zaterdag een belangrijk verkooppunt van drugs opgebroken. Het lijkt het einde aan te kondigen van een halve eeuw oude band tussen Christiana en de vrije omgang met drugs.

jvh
Bron: Reuters

De hoofdstraat van Christiana staat beter bekend als Pusher Street, omdat de cannabisverkoop er welig tiert. Die is nochtans illegaal in Denemarken, maar werd getolereerd – omdat Christiana altijd een beetje een verhaal apart is geweest. De enclave groeide in de vroege jaren ‘70 uit van een stel gekraakte legerbarakken tot een wereldje op zichzelf, een commune waar de normen en zeden vrijer waren dan in de rest van Denemarken. De Deense overheid en politie lieten dat decennialang oogluikend toe.

Dat verliep lange tijd vrij vreedzaam, maar de laatste jaren namen bendes de drugshandel in Christiana over. Voor het eerst werd de enclave ook opgeschrikt door meerdere dodelijke schietpartijen. Dat was een nogal forse breuk met het lokale hippie-verleden van ‘peace and love’.

(Lees verder onder de foto.)

© AFP

“Pusher Street moet sterven, zodat Christiania kan leven”

Daarom werd begin dit jaar beslist om de drugshandel in Christiana aan banden te leggen. In overleg met het duizendtal inwoners, die steeds meer van toerisme leven: jaarlijks trekken meer dan een half miljoen toeristen naar de enclave. “We waren altijd voorstander van de vrije verkoop van hasj, maar dat is niet langer mogelijk”, zegt Hulda Mader, een woordvoerder van de lokale gemeenschap. “We willen dat de straten weer van ons worden.”

“Pusher Street moet sterven, zodat Christiania kan leven”, vindt ook burgemeester Sophie Hæstorp Andersen van Kopenhagen. “De criminelen zijn zo gewelddadig geworden dat Christiana leegbloedde. Mensen durfden zich er niet meer vertonen, de oorspronkelijke inwoners werden bedreigd door drugsdealers. Dat kunnen we niet toelaten.”

Afscheidsfeest

Zaterdag mochten inwoners van Christiana dan ook symbolisch de kasseistenen van Pusher Street opbreken en mee naar huis nemen, terwijl de politie de standjes van drugsdealers afbrak. De politie zal de komende weken en maanden aanwezig blijven in Christiana, “zolang het nodig om te verhinderen dat de illegale drugsverkoop weer opduikt”, aldus vicecommissaris Simon Hansen.

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer