© Getty Images

Rwandese president Kagame dankt België voor de uitlevering van officier die betrokken was bij genocide

De Rwandese president Paul Kagame heeft zondag zijn waardering uitgesproken voor de hulp die verschillende landen hebben verleend in de periode van de genocide op de Tutsi’s dertig jaar geleden. Hij noemde daarbij in het bijzonder  België en dankt ons land voor de uitlevering van een voormalige officier die betrokken was bij de genocide in 1994.

LLA
Bron: BELGA

Dankzij het optreden van een speciale eenheid - de GFTU of Genocide Fugitives Tracking Unit - is Rwanda erin geslaagd 19 vermoedelijke betrokkenen bij de genocide van 1994, waarbij volgens de Verenigde Naties minstens 800.000 doden vielen, opnieuw naar Rwanda kunnen halen. Daarnaast zijn er 22 anderen in het buitenland berecht geweest. 

Tijdens zijn toespraak zondag in de BK Arena ter herdenking van de genocide 30 jaar geleden verwees Kagame onder meer naar Duitsland, dat twee leiders van de FDLR-rebellenbeweging  heeft berecht. De twee kregen in 2015  gevangenisstraffen van 13 en 8 jaar. 

De president verwees ook naar de uitlevering van de in ons land veroordeelde ex-majoor Bernard Ntuyahaga. Hij kreeg 20 jaar cel voor de moord op tien Belgische VN-blauwhelmen op 7 april 1994 in Kigali en werd in december 2018 uitgeleverd aan Rwanda. Sindsdien zit hij vast in het Mutobo-kamp in het noordwesten van Rwanda, een kamp dat is voorbehouden aan voormalige Hutu-rebellen die in 1994 Rwanda zijn ontvlucht na de genocide. 

De voormalige officier van de Rwandese strijdkrachten werd in 2007 veroordeeld voor zijn rol in de moord op de tien Belgische militairen en voor de dood van een “onbekend aantal” Rwandezen tijdens de genocide. Volgens het vonnis had Ntuyahaga de Belgische blauwhelmen laten arresteren en naar het militaire kamp in Kigali laten brengen. Daar werden ze gelyncht. 

Kagame hield zijn toespraak in het bijzijn van een reeks prominenten, onder wie onder meer de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton, de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy, de Belgische ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie Hadja Lahbib en Ludivine Dedonder en de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer