© BELGA

Club Brugge maakt het nóg spannender bovenin: blauw-zwart klopt Anderlecht en houdt paars-wit zo van de leidersplaats

Een scherp Club Brugge legt een ondermaats Anderlecht in eigen huis over de knie. Een kopbal van Mechele en twee doelpunten van Onyedika zorgden voor de overwinning. Dreyer milderde in de extra tijd nog tot 3-1. Paars-wit kan zo niet profiteren van het puntenverlies van Union en blijft op gelijke hoogte (met een half punt minder), Brugge nadert tot op vijf punten van de twee Brusselse clubs.

Wout Libin

Mits puntengewin kon Anderlecht voor het eerst sinds augustus 2018, oftewel 2061 dagen geleden, alleen op kop komen. Toen stond Hein Vanhaezebrouck aan het roer en wonnen ze hun eerste vier wedstrijden. Niet in ons huis moesten de Bruggelingen gedacht hebben. Blauw-zwart begon dan ook fel. Na drie minuten stond de voorsprong al op het bord. Mechele verschalkte Dolberg op een perfect aangesneden corner van Skoras en knikte de bal van voor de eerste paal in het andere zijnetje binnen.

© BELGA

Inefficiënt Brugge

Ondanks dat Club gehavend was- Mignolet en Skov Olsen geblesseerd, Vanaken buikgriep- nam het de eerste helft resoluut in handen. Bij de hand genomen door een flukse Skoras en een gretige Sabbe. Net zoals in de tweede helft tegen Cercle schortte het Brugge aan efficiëntie vandaag. Na tien minuten zag de Pool zijn inzet gestuit door Schmeichel. Meijers inzet, die knap vrijgespeeld werd door Thiago, werd door een tackle in extremis van Debast onschadelijk gemaakt.

Met wat betere keuzes op de counter stond die dubbele voorsprong al op het bord. Debast verspeelde de bal waardoor Thiago alleen op Schmeichel af mocht. De Braziliaanse spits van 37 miljoen besloot echter om af te leggen in plaats van zelf zijn kans te gaan. Mist hij wat vertrouwen? Zijn laatste goal dateert alweer van 30 januari. Een minuut of vijf later hetzelfde verhaal: nu kroop Jutgla in Thiago’s rol door een verkeerde keuze te maken.

Parel Onyedika

En bij paars-wit? Daar borrelden wat frustraties op. Riemer, die de voorkeur gaf aan Delaney in plaats van Rits- kreeg het aan de stok met vierde ref Verboomen en kreeg van Lardot geel. Het toont maar aan: het liep niet. Er werd te vaak naar de lange bal gegrepen en de combinaties kwamen er niet uit. Het was, zoals zo vaak dit seizoen, wachten op een flits. Dreyer nam eens een botsende bal in één tijd, terwijl daar altijd een controle hoorde. Debast haalde eens uit vanop een meter of 35: allemaal ongevaarlijk. Tot Dreyer vlak voor rust een laterale bal van Jutgla onderschepte. In plaats van mee te geven met Hazard ging hij voor eigen succes. Jackers moest toch eens plat.

Wanneer we eerder dit seizoen al te vaak een Brugge met twee gezichten zagen, waarbij blauw-zwart te veel en te diep inzakte bij een voorsprong, ging Club in de tweede helft gewoon op hetzelfde elan door. Een pluim voor Hayen: hij koos er bijvoorbeeld voor om de geblesseerde Nielsen niet door Balanta maar door Jutgla te wisselen. Onyedika loodste Thiago door de Brusselse defensie. Oog in oog met Schmeichel plaatste ie naast- nog iets langer wachten op die eerste goal sinds zijn transfer naar Brentford bekend raakte. Dan doe ik het maar zelf moest de Nigeriaan gedacht hebben. En hij haalde vanop een meter of twintig staalhard uit. Schmeichel had geen verhaal en zag de bal in de benedenhoek verdwijnen.

© BELGA

Slotoffensief(je) Anderlecht

Riemer reageerde en bracht met Amuzu en Ashimeru vers bloed. Maar vooral: snelheid. Delaney en Stroeykens gingen naar de bank, waardoor Hazard op het middenveld kwam. En dat werkte: er kwam wat schwung in de ploeg. Eerst belandde een voorzet van Hazard nog bij Dolberg, die acrobatisch over besloot. Erna loodste Dolberg Amuzu knap door de Brugse verdediging, Jackers kwam goed uit. Het sein om ook Vazquez en Angulo in de strijd te gooien. Zij kregen een kwartier om hun kunstje uit de reguliere competitie over te doen: twee keer scoren.

Tevergeefs. Angulo stichtte wel nog wat gevaar met zijn snelle dribbels en dito voetjes. Maar echt kansen creëeren? Dat was moeilijk. Dan was Brugge op de tegenaanval nog het gevaarlijkst: Jutgla schoof naast. Een minuut voor tijd duwde, alweer Onyedika het mes nog wat dieper in de Brusselse wonde. Met een plaatsbal die in dezelfde hoek als zijn eerste verdween, werd het 3-0. Dat Dreyer, op voorzet van Augustinsson, de eerredder hoog in doel kopte, is alleen nuttig voor de statistieken.

Met deze overwinning van Club Brugge plooit de accordeon van deze Champions’ play offs terug toe. Brugge verkleint de kloof op Union en Anderlecht tot vijf punten en blijft derde. De tweede plaats is nog niet helemaal weg. Terwijl paars-wit niet optimaal kan profiteren van de nul op zes waarmee Union startte.

© BELGA

 

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer