Bende gebruikt brooddoos om kilo’s drugs te leveren onder wagen: kopstuk krijgt vier jaar celstraf

Themabeeld.© Shutterstock

Roeselare/ Ieper/ Kortrijk/ Blankenberge -

Twee mannen en een vrouw uit Noord-Frankrijk hebben voor de Brugse rechtbank tot vier jaar effectieve celstraf gekregen voor drugshandel. De drie werkten voor een bende die op grote schaal heroïne en cocaïne leverde in onze contreien. Dat deden ze bovendien op een wel heel opmerkelijke manier.

Arne Franck

Tijdens een onderzoek naar drugshandel in Blankenberge kwam de politie Noord-Franse koeriers op het spoor die voor een bende ladingen heroïne en cocaïne leverden in West- en Oost-Vlaanderen. Observaties en telefoontaps wezen uit dat Clara O. (22) op vier maanden tijd liefst 116 keer in de regio opdook met vier verschillende wagens. Volgens het parket leverde ze in die periode liefst 2,3 kilo cocaïne en 14,5 kilo heroïne, vooral in de omgeving van Roeselare, Ieper en Kortrijk.

Brooddoos

Op 26 april 2022 liep O. in Roeselare een eerste keer tegen de lamp met 18 gram cocaïne en 156 gram heroïne. “De drugs zaten verborgen in een brooddoos, die met magneten in een holle ruimte onder haar voertuig bevestigd was”, verduidelijkte procureur Wendy Van Raepenbusch. Bij haar arrestatie op 30 mei 2022 had O. twintig gram cocaïne en 55 gram heroïne bij.

De vrouw uit Valenciennes weigerde aanvankelijk elke medewerking, maar ging in september 2022 toch tot bekentenissen over. Ze verklaarde dat ze via de berichtenapp Signal werd aangestuurd door medebeklaagde Fabio P. (28), in het milieu bekend als ‘Mehdi’. Ze ontving naar eigen zeggen 70 à 80 euro per dag om drugs te leveren.

Uitgaansmilieu

De advocaat van O. drong aan op mildheid en wees op de ruim vier maanden voorhechtenis. “Mijn cliënte zat in geldnood en werd in het uitgaansmilieu aangesproken”, pleitte meester Gregory Everaert. “Ze wou eigenlijk alleen een centje bijverdienen.” De vrouw kreeg maandag 25 maanden celstraf met uitstel en zag 5.000 euro verbeurdverklaard.

Dispatcher Fabio P. kreeg vier jaar effectieve celstraf en zag liefst 100.000 euro drugsgeld verbeurdverklaard. Volgens het parket begon de man destijds als koerier maar werkte zich op. De derde beklaagde, Benjamin X. (22), kreeg achttien maanden effectief voor zijn rol als koerier. Zowel P. als X. kwamen niet opdagen voor hun proces. De rechtbank beval de onmiddellijke aanhouding van P.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen