© REUTERS

Werd Romelu Lukaku opnieuw slachtoffer van racistische spreekkoren? Italiaans bondsparket gaat zaak onderzoeken

Mogelijk is Romelu Lukaku in de Romeinse derby opnieuw het slachtoffer geworden van racistische gezangen, een kwalijke en hardnekkige kwaal in het Italiaans voetbal waarmee de Rode Duivel al eerder geconfronteerd werd. De sportrechter heeft het Italiaans bondsparket gevraagd om meer bewijsmateriaal te verzamelen om eventueel straffen te kunnen uitspreken.

Michael Van Damme

Sportrechter Gerardo Mastrandrea deed nog geen uitspraak en heeft het Italiaans bondsparket gevraagd om verder onderzoek te doen naar een aantal gebeurtenissen tijdens AS Roma-Lazio (1-0) zaterdag. Ook de veiligheidsverantwoordelijken moeten een bijkomend rapport opmaken.

Een van de zaken die het bondsparket verder moet onderzoeken zijn mogelijk racistische gezangen richting Romelu Lukaku en ploegmakker Tammy Abraham in speelminuten 1, 28 en 51. De sportrechter wil meer bewijs om straffen te kunnen uitspreken. Daarvoor gaat het bondsparket audiofiles van de wedstrijd beluisteren.

Het is niet de enige wanklank tijdens de derby. Bij Lazio zou de Fransman Mattéo Guendouzi het slachtoffer geworden zijn van kwetsende spreekkoren.

Verder zouden de Lazio-fans zich tot de supporters van Roma gericht hebben met racistische en discriminerende gezangen met religieuze inslag.

AS Roma-speler Gianluca Mancini zwaaide dan weer met een vlag met een rat op een achtergrond in de kleuren van Lazio. Ook hij riskeert daarvoor een straf.

Oerwoudgeluiden

Lukaku werd in Italië al meermaals het slachtoffer van racisme. In 2019 kreeg hij tijdens een uitwedstrijd in Cagliari oerwoudgeluiden over zich heen bij het nemen van een penalty. Onze landgenoot reageerde verbolgen op sociale media.

Begin april vorig jaar kreeg Lukaku, toen nog bij Inter, rood nadat hij volgens de arbiter Juventus-fans had geprovoceerd bij de viering van een doelpunt. Lukaku was echter eerst het slachtoffer geworden van hun racistische gezangen.

“De geschiedenis herhaalt zich. Ik heb dit al meegemaakt in 2019 ... en in 2023 opnieuw”, schreef Lukaku toen. “Ik hoop dat er deze keer echt actie ondernomen wordt, want iedereen zou moeten kunnen genieten van dit prachtige spel. Dank jullie voor jullie steunbetuigingen. F*ck racism.”

Begin dit jaar moest Lazio een aantal tribunes voor één wedstrijd sluiten nadat Romelu Lukaku tijdens een bekerduel tegen de stadsgenoot door de Lazio-supporters geviseerd werd met apengeluiden.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer