Direct naar artikelinhoud
NieuwsKlimaat

Zwitserland veroordeeld in historische klimaatzaak: mensenrechten van burgers geschonden door gebrekkig beleid

Rosmarie Wyder-Walti en Anne Mahrer van de Zwitserse seniorenbeweging.Beeld REUTERS

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft Zwitserland veroordeeld wegens zijn gebrekkig klimaatbeleid. Het is voor het eerst dat het Mensenrechtenhof een land veroordeelt inzake klimaatbeleid.

De Zwitserse seniorenbeweging ‘Les Aînées pour la protection du climat suisse’ (Ouderen voor de bescherming van het Zwitserse klimaat) stapte naar het Mensenrechtenhof omdat het van mening was dat de Zwitserse regering met haar gebrekkige klimaatbeleid meerdere artikelen van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) schond, hoofdzakelijk het artikel dat het recht op leven waarborgt.

Het Mensenrechtenhof gaf de senioren gelijk. Volgens het hof houdt het recht op leven namelijk het recht in op “effectieve bescherming door de staat tegen de ernstige gevolgen van klimaatverandering op het leven, de gezondheid, het welzijn en de levenskwaliteit”. Het Mensenrechtenhof stelt onder meer dat Zwitserland zijn klimaatdoelstellingen in het verleden niet heeft gehaald.

Uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zijn juridisch bindend, wat betekent dat Zwitserland dus verplicht is om hier gevolg aan te geven.

Zaak tegen België

Twee andere zaken, die respectievelijk werden aangespannen door een voormalige Franse burgemeester tegen zijn land en zes Portugese jongeren tegen 33 landen, waaronder België, werden onontvankelijk verklaard. De rechtszaak van de Portugese jongeren werd onontvankelijk verklaard omdat ze niet eerst alle gerechtelijke mogelijkheden in hun thuisland hadden uitgeput, vooraleer naar het Europees Mensenrechtenhof te stappen, verklaarde Siofra O’Leary, de voorzitter van het hof.

Lees ook

Dat is het grote probleem met de opwarming van de aarde: het voelt niet meer aan als nieuws

De zaak van de voormalige burgemeester van het Franse Grande-Synthe, Damien Carême, werd dan weer afgewezen omdat Carême niet als slachtoffer kan worden beschouwd. Dit omdat hij geen relevante linken met Grande-Synthe heeft en hij momenteel niet in Frankrijk woont, aldus het hof.

Activisten aan het Mensenrechtenhof, vlak voor de uitspraak.Beeld ANP / EPA