Politiebonden krijgen woensdag duidelijkheid over veiligheidsmaatregelen

© Marc Herremans - Mediahuis

De politievakbonden krijgen woensdag duidelijkheid over mogelijke extra veiligheidsmaatregelen na de aanslag op twee agentes in Charleroi. Dat is dinsdag te horen na een overleg tussen minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon, de politietop en OCAD.

De politievakbonden lieten de voorbije dagen al hun onvrede blijken over de beslissing van OCAD om het dreigingsniveau voor de politie ook na het incident niet op gelijke hoogte te plaatsen met de rest van het land. Er zijn extra maatregelen genomen, maar officieel blijft het dreigingsniveau voor de politiecommissariaten op 2+, terwijl voor de rest van de bevolking niveau 3 geldt.

Aan het dreigingsniveau wordt voorlopig niet geraakt. “Er is momenteel geen concrete informatie om het niveau voor de politie naar drie op te trekken, wat niet wil zeggen dat de agenten geen risico lopen”, zegt Paul Van Tigchelt, topman van OCAD. Het risico op copycats bestaat altijd, maar er zijn geen concrete aanwijzingen dat er een nieuwe aanslag tegen de politie op til is. “En de dreiging wordt enkel bepaald op basis van concrete informatie.”

Bij het kabinet-Jambon is te horen dat de vergadering van dinsdag in de eerste plaats werd gebruikt om de al bestaande veiligheidsmaatregelen in kaart te brengen. “De politiezones hebben immers al heel wat mogelijkheden om de beveiliging op te drijven, al moet er natuurlijk ook enige uniformiteit in zitten.”

De kans lijkt eerder klein dat de bonden woensdag een grootschalige aankondiging te horen krijgen. Mogelijk verandert er wel wat aan de rechtstreekse link tussen het dreigingsniveau en de genomen veiligheidsmaatregelen. De korpschefs zouden worden aangemoedigd om zelf een inschatting te maken van het risico.

Heel wat politiezones maken op dit moment al een eigen analyse. Zo worden geüniformeerde agenten in Antwerpen sinds deze week verplicht om altijd hun dienstwapen te dragen en krijgt het burgerpersoneel aan het onthaal pepperspray.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen