Moslims in Rafah bidden in een decor van vernieling.

Oorlog in Gaza overschaduwt einde van ramadan: "Vroeger was het een vrolijk feest, nu brengt het ons geen vreugde meer"

Moslims vieren vandaag wereldwijd Eid-al-Fitr, het einde van de ramadan. Het einde van de vastenmaand is een van de belangrijkste hoogdagen voor moslims, maar de oorlog in de Gazastrook hangt als een donkere schaduw boven het feest.

Een maand lang mochten moslims die aan de ramadan deelnamen, niet eten en drinken tussen zonsopgang en zonsondergang. Op het einde van die maand wordt traditioneel Eid-al-Fitr gevierd, het einde van de ramadan. Ook wel het Suikerfeest genoemd.

Sinds gisteravond - nadat de zon is ondergegaan - mag er weer op elk moment gegeten en gedronken worden. Het feest loopt nog de hele dag door en gaat steevast gepaard met heel wat zoetigheden.Ā 

De ramadan en het daaropvolgende Suikerfeest liggen veel moslims nauw aan het hart. Maar de periode van verbroedering en samenhorigheid werd dit jaar overschaduwd door de oorlog in de Gazastrook, waarbij al meer dan 33.000 Palestijnen zijn gedood en meer dan 75.000 gewond zijn geraakt. In grote delen van de Gazastrook heerst bovendien een humanitaire crisis.

Bekijk: vreugde en veel verdriet bij het einde van de ramadan in Gaza

Videospeler inladen...

Weinig redenen om te vieren dus. Toch proberen de Palestijnen er het beste van te maken. In de zuidelijke stad Rafah bakten vrouwen de voorbije dagen koekjes voor het feest in zelfgemaakte ovens. Om aan de kinderen te geven, maar ook om te verkopen en wat geld bijeen te sparen.

"Ondanks de oorlog en de vernielingen moeten we Eid beleven, de kinderen gelukkig maken met maamoul (een traditioneel gebakje) en koekjes en een lach op hun gezicht toveren", getuigt Aya, een Palestijnse vrouw die haar huis is ontvlucht en naar Rafah is getrokken, bij Reuters.

"Vroeger was Eid een vrolijk feest", zegt ze, "nu zijn we ontheemd en hebben we familieleden die gedood zijn". "Eid brengt ons geen vreugde meer."

"De mensen zijn verdrietig. Ze hebben hun huizen verlaten en verloren hun kinderen, die ofwel in graven zijn begraven, ofwel onder het puin bedolven liggen, ofwel gevangengenomen zijn, ofwel naar het ziekenhuis zijn gebracht vanwegen de aanvallen en de vernielingen", verwoordt Abu Asem Hamouda, een andere ontheemde Palestijn, het gevoel dat heerst bij de inwoners van de Gazastrook. "Dus om eerlijk te zijn: het is een Eid van verdriet voor alle mensen", zegt hij aan AP.

In de vluchtelingenkampen in de Gazastrook lopen de kinderen blootsvoets langs de tenten. Feestkleren aantrekken voor het einde van de ramadan, zit er niet in. Zelfs aan gewone kleren is er vaak een gebrek.

Een verkoper van gebakjes in het centrum van de Gazastrook.
Foto: Belga

Ook op de Westelijke Jordaanoever is de sfeer helemaal anders dan voorgaande jaren. De situatie is er minder schrijnend dan in de Gazastrook, maar de Palestijnen op de Westoever leven mee met de inwoners van de Gazastrook. Maar door de strengere veiligheidsmaatregelen is er ook duidelijk minder volk op straat.

"Normaal zou je nu niet zomaar over de markt in Nablus kunnen wandelen", getuigt Bahjat Al-Khufash, die in een dorp in de buurt woont. "Vandaag zijn er slechts enkele mensen. Er zijn heel wat controleposten. Het kostte me 2 uur om in Nablus te raken."

Duizenden Palestijnen trokken vanmorgen naar de Al-Aqsa-moskee in Oost-Jeruzalem, om er te bidden. Ook zij hebben weinig reden om te vieren, zeggen ze, maar het feit dat de moskee overvol is met mensen maakt hen toch gelukkig, zegt een van hen.

Palestijnen komen samen aan de Rotskoepel op de Tempelberg in Oost-Jeruzalem, niet ver van de Al Aqsa-moskee.
Foto: AP

Ook in andere landen met een moslimgemeenschap is de oorlog in de Gazastrook niet ver weg tijdens Eid-al-Fitr. "We bidden voor Gaza, voor de moslims in Gaza. Moge Allah hen vrijheid bezorgen", zegt de Indiase moslim Mohammed Rafiq aan AP.Ā 

Hetzelfde in Indonesiƫ, het land met het grootste aantal moslims ter wereld. Onder meer in de provincie Atjeh werden massagebeden gehouden. De aanwezigen bidden voor vrede in Gaza, maar er zijn er ook die de situatie van de Rohingya aanhalen, een moslimminderheid die onderdrukt wordt in Myanmar.

Duizenden moslims bidden samen aan de al-Seddik-moskee in CaĆÆro, in Egypte.
Foto: AP
Biddende moslims in Atjeh, in Indonesiƫ.
Moslims voor de Hagia Sofia in Istanbul, in Turkije.
Foto: AP

Meest gelezen