© zb

Mijngemeenten zoeken opvang voor bij rellen bedreigde Koerdische gezinnen: “Voor elke familie een risico-analyse”

HOUTHALEN-HELCHTEREN -

Nadat het adres van vijf Koerdische gezinnen bekend was geraakt, werken de gemeenten Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren en Beringen aan nieuwe oplossingen. Ze doen dat om rellen zoals twee weken geleden te voorkomen.

Chris Nelis

Tijdens de rellen van 24 maart werden uit de wagen van een Koerdisch gezin persoonlijke gegevens gestolen. Informatie, zoals hun woonadres, circuleert nog steeds op sociale media. Om te voorkomen dat er opnieuw incidenten zouden ontstaan, werden Koerdische gezinnen tijdelijk samengebracht op één adres. “Dat is meteen na de rellen gebeurd”, zegt burgemeester Alain Yzermans (Vooruit) van Houthalen-Helchteren, die het spoedoverleg tussen de mijngemeenten organiseert. “Maar dat adres is inmiddels bekend geraakt. Er is op dit moment geen concrete bedreiging, maar we willen geen risico lopen en zoeken naar oplossingen in overleg met de verschillende sociale diensten. Voor elk gezin wordt een risico-analyse gemaakt en gezocht naar de meest geschikte oplossing. Mogelijk kunnen ze terug naar hun oude woonst, maar het kan ook dat ze elders ondergebracht worden.”

LEES OOK. Zeven personen bestuurlijk aangehouden sinds start van rellen in Heusden en Houthalen-Helchteren

Erg gespannen

De rellen van 24 maart ontstonden nadat een wagen met Koerdische vlag door de Koolmijnlaan in Heusden-Zolder reed. Als een stier op een rode lap vlogen honderden Turken eropaf. Het geweld escaleerde tot in de naburige gemeenten Beringen en Houthalen-Helchteren. Daarbij vielen verschillende gewonden. Ook in de daaropvolgende dagen bleef de situatie in de gebieden en op sociale media erg gespannen.

Orhan Kilic.© Bart Borgerhoff

Bedreigingen

Volgens Orhan Kilic, woordvoerder van de Koerdische gemeenschapsorganisatie Navbel, is de angst nog altijd groot bij de gezinnen die sindsdien ondergedoken leven. “Vooral ook omdat ze niet weten waar ze aan toe zijn”, zegt Kilic. “Kunnen ze weer aan het werk gaan? Kunnen de kinderen weer naar hun oude school? Alle persoonlijke informatie die uit hun wagens is gestolen, circuleert nog altijd op sociale media. En daarbij ook verwensingen en bedreigingen. Verschillende mensen hebben nu psychologische hulp nodig, waar wij voor hebben gezorgd. Ik ben blij met het initiatief van burgemeester Yzermans. Er moeten noodoplossingen komen voor de gezinnen die getroffen zijn.”

LEES OOK. Na rellen krijgt burgemeester Yzermans Turken en Koerden samen aan tafel: “Historisch overleg”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer