© IMAGO/Sirotti

Topfavoriet Mathieu van der Poel blaakt van vertrouwen voor Amstel Gold Race: “Mijn grootste rivalen? Ik heb nog niet naar de deelnemerslijst gekeken”

Mathieu van der Poel staat zondag als grote favoriet aan de start van de Amstel Gold Race. En hoe kan het ook anders? De wereldkampioen won de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix op autoritaire wijze en hoopt, net zoals in 2019, de Nederlandse voorjaarsklassieker aan zijn palmares toe te voegen. “Mijn overwinning hier zal ik nooit vergeten. Die momenten koester je.”

Quinten Torfs

In 2022 werd hij vierde, in ‘23 stond hij niet aan de start. Maar dit jaar gaat Van der Poel weer voor de oppergaai in eigen land. “Natuurlijk ben ik blij om de Amstel Gold Race weer te rijden. Mijn overwinning in 2019 zal ik nooit vergeten. Die spectaculaire finale spreekt nog steeds tot de verbeelding, en het was tevens mijn eerste grote zege op de weg. Die momenten koester je. Mijn vierde plaats twee jaar terug bewijst dat het parcours in Nederlands Limburg mij goed ligt. Het lijkt wel een mini-versie van de Ronde van Vlaanderen, maar dan zonder kasseistroken”, blikte de wereldkampioen vooruit in een persbericht.

De manier waarop hij de Ronde en Roubaix op zijn naam schreef, boezemt de concurrentie angst in en zorgt ervoor dat Van der Poel favoriet is voor zowat elke koers waar hij aan de start verschijnt, zelfs in de Ardennenklassiekers. “De afgelopen weken ging het uitzonderlijk goed. Het was fantastisch om die monumenten te winnen, zeker in de regenboogtrui. Nu is het zaak om die goede vorm nog minstens tien dagen vast te houden, en dat zal nodig zijn. Want zowel in de Amstel als in Luik-Bastenaken-Luik staan er andere, misschien wel frissere, renners aan de start die beter kunnen klimmen dan ik.”

Woensdag ging de Nederlander een eerste keer een deel van het parcours verkennen, al kent hij de wegen bijna als zijn broekzak. “Niet dat het echt nodig was, ik ken de wegen hier natuurlijk erg goed, maar het was een goede herhaling en dat kan nooit kwaad.”

Geen bang van de concurrentie

“Wie ik als mijn grootste rivalen beschouw? Zoals jullie wel weten, ben ik daar niet echt mee bezig. Ik heb ook nog niet naar de deelnemerslijst gekeken”, liet Van der Poel optekenen. “Het klinkt misschien cliché, maar ik ga vooral uit van eigen sterkte en dat van de ploeg. We hebben de jongste weken bewezen dat we op elk moment in een koers de controle kunnen nemen. Ook zondag ben ik weer omringd met jongens die hebben bewezen in goede vorm te verkeren. We zitten in een positieve flow. We kunnen naar Maastricht afreizen met vertrouwen.”

Mathieu van der Poel wint de 54e editie van de Amstel Gold Race (2019).© Getty Images

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer