Iran voert grootschalige aanval op Israël uit als “vergeldingsactie”: dit weten we al

Iran heeft zaterdagavond laat meer dan driehonderd drones en raketten op Israël afgevuurd in wat het ‘Operatie Eerlijke Belofte’ noemt. Volgens Iran is de aanval een vergeldingsactie na een aanval op de ambassade van Iran in de Syrische stad Damascus.

mts

Volgens het Israëlische leger heeft Iran 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische raketten gebruikt bij de aanval, waarvan “99 procent van de bedreigingen is onderschept”.

Het is de eerste keer dat Iran een rechtstreekse aanval uitvoert op Israël, al steunt het islamitische land wel milities die geweld gebruiken tegen Israël, zoals de Libanese Hezbollah en de Jemenitische Houthi-rebellen.

LEES OOK. LIVE. Volg hier de laatste ontwikkelingen

De Israëlische luchtverdediging heeft, samen met de Britse, Jordaanse en Amerikaanse luchtverdediging, “alle tweehonderd drones en kruisraketten” al onderschept boven Syrië, Irak en Jordanië. De ballistische raketten die rond 02.00 uur ’s nachts (01.00 uur Belgische tijd) Israël toch konden bereiken, werden bijna allemaal neergehaald door de Iron Dome, het roemruchte luchtafweersysteem van Israël.

In het hele land weerklonk het luchtalarm. Er klonken luide knallen in het oosten en het zuiden van Israël, en ook in de stad Jeruzalem en in steden in het noorden van de Westelijke Jordaanoever.

Er vielen kennelijk geen doden en nauwelijks gewonden, al maken de Israëlische reddingsdiensten wel gewag van een zevenjarig meisje uit een bedoeïenendorpje in de buurt van Arad dat zwaargewond raakte door bomscherven.

LEES OOK. VN-Veiligheidsraad houdt spoedvergadering na aanval Iran, Israël eist actie: “Ernstige bedreiging voor de mondiale vrede en veiligheid”

Daarnaast is de luchtmachtbasis van Nevatim, in het zuiden van het land, geraakt en licht beschadigd. “Iran dacht dat het de basis zou kunnen lamleggen en daarmee onze luchtcapaciteiten zou beschadigen, maar dat mislukte. Vliegtuigen van de luchtmacht blijven opstijgen en landen vanaf de basis, en vertrekken voor aanvals- en verdedigingsmissies”, aldus IDF-woordvoerder Daniel Hagari.

Omstreeks 2.50 uur Belgische tijd heeft de Israëlische televisie gemeld dat Israël ervan uitging dat de aanval afgerond is.

Ook de Jemenitische Houthi-rebellen hebben drones gelanceerd richting Israël in “coördinatie” met Iran. “De Israëlische havens worden als mogelijke doelwitten beschouwd.”

LEES OOK. Iraniërs vieren aanval tegen Israël op straat en scanderen “dood aan Israël” en “dood aan Amerika”

Hezbollah op zijn beurt heeft de door Israël bezette Syrische Golanhoogten voor de tweede keer in een paar uur tijd gebombardeerd. Het gaat om een aanval met “tientallen raketten van het type Katjoesja” op drie Israëlische militaire posities.

“De Israëlische havens worden als mogelijke doelwitten beschouwd”, zegt Ambrey. Het scheepvaartbeveiligingsbedrijf waarschuwt voor “bijkomende schade” aan schepen.

De Verenigde Staten hebben Israël geholpen “om bijna alle inkomende drones en raketten neer te halen”. Dat zegt de Amerikaanse president Joe Biden in een persbericht van het Witte Huis. Zondag zal president Biden de leiders van de G7-landen bijeenroepen om “een gezamenlijke diplomatieke reactie op Irans brutale aanval te coördineren”, zegt hij nog.

LEES OOK. Iedereen wist dat het ging gebeuren: waarom Iran op wraak zinde tegen Israël 

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu riep zijn oorlogskabinet bijeen en zou zondagochtend beslissen over een reactie op de aanval. Iran waarschuwde omliggende landen dat hun reactie “krachtig” zou zijn als zij Israël zouden toelaten hun luchtruim of grondgebied te gebruiken voor een tegenaanval.

Iran meldt in een verklaring dat de aanval een reactie was op de eerdere aanval op de Iraanse ambassade in het Syrische Damascus, op 1 april, en dat de “zaak als afgerond kan worden beschouwd”. President Biden heeft zijn steun voor Israël nog eens uitgesproken maar roept het land op om niet de aanval van Iran niet te vergelden.