Direct naar artikelinhoud
UpdateBinnenland

Filmvoorstelling in Brussel stilgelegd na ‘homofobe opmerkingen’ uit publiek: distributeur hekelt ‘uitblijven van gepaste reactie’ van organisator

'Love Lies Bleeding.'Beeld rv

De vertoning van de queer film Love Lies Bleeding is zaterdagavond helemaal uit de hand gelopen tijdens het Brussels International Fantastic Film Festival (BIFFF). De film werd zelfs even stilgelegd nadat ‘homofobe opmerkingen’ vanuit het publiek ontaardden in ‘een vechtpartij’.

Video wordt geladen...

De film Love Lies Bleeding stond zaterdagavond om 19 uur op het programma in Paleis 10 op de Brusselse Heizel. De voorstelling van de romantische queer thriller, met Kristen Stewart in de hoofdrol, liep al snel uit de hand. Volgens verschillende getuigenissen drongen “homofobe jongens” de zaal binnen en vonden ze het “leuk om elke seconde grove commentaar te schreeuwen over lesbiennes”.

“Het begon met ‘aouuuh’-geroep, net zoals een wolf”, zegt Naé, een vrouw die zaterdag aanwezig was, aan de Franstalige krant La Dernière Heure. “Geen probleem. Dat hoort bij de sfeer van het festival”, aldus Naé. Het BIFFF staat bekend om zijn aparte, bij momenten absurde, sfeer en om de vele catchphrases en kreten die er tijdens de films door het publiek worden geroepen.

“Maar de toon verergerde vrijwel meteen”, zegt Naé. “Al snel hoorden we ‘bah’ of verwijten als ‘vuile lesbiennes’, er waren zelfs mensen die applaudisseerden bij verkrachtingsscènes.”

Volgens de vrouw leidden de opmerkingen niet alleen tot felle discussies in de zaal, maar werden er “ook klappen uitgedeeld”. De organisatie besloot op een gegeven moment om de zaal volledig af te sluiten en ook de politie werd ingeschakeld om het protest onder het publiek onder controle te krijgen.

Filmvoorstelling in Brussel stilgelegd na ‘homofobe opmerkingen’ uit publiek: distributeur hekelt ‘uitblijven van gepaste reactie’ van organisator
Beeld X

‘Geschrokken en teleurgesteld’

Filmdistributeur The Searchers is niet te spreken over het incident. “We zijn geschrokken en teleurgesteld over de gebeurtenissen tijdens de voorstelling van Love Lies Bleeding afgelopen zaterdag tijdens het BIFFF. Als onafhankelijke en vooruitstrevende distributeur staan wij voor een diverse en inclusieve catalogus en betreuren we dat kijkers zich onveilig hebben gevoeld”, laat Searchers in een reactie weten.

De filmdistributeur hekelde ook het “uitblijven van een gepaste reactie” van het BIFFF. “Zolang er geen adequaat en doortastend optreden komt vanuit het filmfestival dat garandeert dat films op een veilige en respectvolle manier bekeken kunnen worden, zullen wij in de toekomst niet langer samenwerken met het filmfestival”, klonk het.

De organisatie van het festival bood afgelopen weekend op X al “haar oprechte excuses aan het publiek aan” en verklaarde dat de gebeurtenissen van zaterdag “op geen enkele manier de vrije en vranke geest van het festival weerspiegelen”.

“Discriminerende opmerkingen tegen welke gemeenschap dan ook zullen nooit een plaats hebben binnen het festival, net zoals iedere andere uiting van moreel en/of fysiek geweld om meningsverschillen te uiten. Zoals we altijd al hebben gezegd: ‘altijd met humor, maar bovenal met respect’”, luidde het.

Het Brussels International Fantastic Film Festival (BIFFF) vindt nog plaats tot 21 april in Paleis 10 te Brussel. Love Lies Beeding heeft voorlopig nog geen Belgische releasedatum.

Twitter bericht wordt geladen...