© REUTERS, Belga

NAVO-commandant waarschuwt voor gevolgen van onderzeese oorlogsvoering: “Dit brengt de veiligheid van 1 miljard mensen in gevaar”

Volgens admiraal Didier Maleterre van de NAVO wordt de veiligheid van 1 miljard mensen in Europa en Noord-Amerika bedreigd. Hij verwijst daarvoor naar onze onderwaterinfrastructuur, die zeer kwetsbaar is voor Russische bedreigingen. “Onze hele economie onder zee wordt bedreigd.”

lto
Bron: The Guardian

De admiraal zegt namelijk dat het netwerk van onderzeese kabels en pijpleidingen waarvan Europa’s energie en communicatie afhankelijk zijn, niet gebouwd is om de “hybride oorlogsvoering” te weerstaan die door Moskou en andere NAVO-tegenstanders wordt nagestreefd.

Onder meer bij de Nordstream-installaties vonden al verdachte incidenten plaats.© REUTERS

“We weten dat de Russen veel hybride oorlogsvoering onder zee hebben ontwikkeld om de Europese economie te verstoren, via kabels, internetkabels, pijpleidingen. Onze hele economie onder zee wordt bedreigd”, zei hij. “En om duidelijk te zijn: we weten wat de Russen hebben ontwikkeld op het gebied van nucleaire onderzeeërs om onderwater te opereren. Dus we zijn niet naïef en de NAVO-landen werken samen.”

Veel zwakke plekken

De opmerking van Maleterre komt na twee incidenten van vermoedelijke sabotage op gaspijpleidingen in de Oostzee in de afgelopen 18 maanden. Eerst was er een incident op Nord Stream 1 en 2 in september 2022. In oktober 2023 was er een incident op de aardgaspijpleiding Balticonnector. Over dat laatste incident zei Finland in december dat “alles erop wijst dat een Chinees schip met opzet de Balticonnector had beschadigd met zijn anker”. Ondanks uitgebreid onderzoek zijn beide problemen nog steeds niet opgelost.

Maleterre, die benadrukte dat hij zelf al meer dan 1.000 dagen in een onderzeeër had doorgebracht, zei dat er veel veranderd is sinds de ontwikkeling van de onderzeese infrastructuur, waardoor die extreem kwetsbaar is geworden.

(Lees verder onder de foto)

Gaslek bij Nord Stream 2, Denemarken 27 september 2022.© via REUTERS

“Ze (de bedrijven die er verantwoordelijk voor zijn, red.) wisten niet dat zo’n hybride oorlogsvoering zich zo snel zou ontwikkelen. Meer dan 90 procent van het internet bevindt zich onder de zee. Al onze verbindingen tussen de VS, Canada en Europa lopen onder zee, dus er zijn veel zwakke plekken.”

“We kunnen niet alles bewaken”

Volgens Maleterre zijn er op “elk moment meer dan 100 schepen, nucleaire onderzeeërs en conventionele onderzeeërs” aan het patrouilleren rond de Noordpool, de Zwarte Zee, de Atlantische Oceaan, de Oostzee en de Middellandse Zee. “Dat is een belangrijk punt, omdat het een veiligheidskwestie is voor bijna 1 miljard burgers van de NAVO. We moeten beschermd zijn en goed bevoorraad blijven door onze vitale onderzeese infrastructuren”, aldus Maleterre die benadrukt dat niet elk deel van onze onderzeese infrastructuur bewaakt kan worden.

“Al onze verbindingen tussen de VS, Canada en Europa lopen onder zee, dus er zijn veel zwakke plekken”

Didier Maleterre

NAVO-admiraal

“We hebben op dit moment vooral aandacht voor de Russen, maar elke kabel permanent bewaken is niet mogelijk. We weten dat er veel kwetsbaarheden zijn... Bij offshore-installaties ligt de verantwoordelijkheid in de eerste plaats bij de landen zelf”, zei hij.

De toevoeging van Finland aan de NAVO-vloot vorig jaar en meer recent die van Zweden in maart, wordt gezien als erg belangrijk voor de bescherming van de Oostzee en het Noordpoolgebied. “De ervaring van Zweden in beide regio’s zal het vermogen van de NAVO om regionale agressie op te sporen en af te schrikken verhogen. En als we het hebben over agressie, denken we natuurlijk aan Rusland”, aldus Malterre.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer