Advocaat Maxim Toller en Europees parlementslid Marc Tarabella tijdens een persconferentie over 'Qatargate' in Luik vorig jaar.
Volledig scherm
Advocaat Maxim Toller en Europees parlementslid Marc Tarabella tijdens een persconferentie over 'Qatargate' in Luik vorig jaar. © BELGA

EU laat foute lobbyisten nog te vaak begaan, vindt Europese Rekenkamer

De Europese Unie maakt het lobbyisten nog te gemakkelijk om Europese besluitvorming naar hun hand te zetten, waarschuwt de Europese Rekenkamer. De lobbyisten vinden fluitend de mazen in de regels die moeten voorkomen dat ze stiekem te werk kunnen gaan.

  1. ANALYSE. Waarom is onderzoek naar Russische omkoping in Europees Parlement nodig? “Meest geschifte boodschappen over oorlog doen ook de ronde bij Vlaams Belang en AfD”
    PREMIUM

    ANALYSE. Waarom is onderzoek naar Russische omkoping in Europees Parlement nodig? “Meest geschifte boodschap­pen over oorlog doen ook de ronde bij Vlaams Belang en AfD”

    Het federaal parket gaat Russische propaganda in het Europees Parlement onderzoeken. Pro-Russische spionagenetwerken hebben EU-parlementsleden benaderd en zelfs betaald om Russische propaganda te verspreiden in Europa. Professor Russische en Oost-Europese politiek Ria Laenen (KU Leuven) en professor Europese politiek Hendrik Vos (UGent) peilen hoe ver die Russische infiltratie reikt en of we er krachtdadig tegen kunnen optreden. “Sluit je vandaag een website met fake news vanuit Rusland af, dan staat er morgen al een nieuwe online.”
  2. Betekenen nieuwe ‘Chinese’ onthullingen politiek einde voor Dewinter? Carl Devos: “Stel je voor dat hij dit vanuit een Vlaams kabinet kan doen”
    PREMIUM

    Betekenen nieuwe ‘Chinese’ onthullin­gen politiek einde voor Dewinter? Carl Devos: “Stel je voor dat hij dit vanuit een Vlaams kabinet kan doen”

    Filip Dewinter (Vlaams Belang) zou jarenlang in opdracht van China hebben gewerkt, dat blijkt uit onderzoek van ‘Humo’ en ‘Apache’. Het is niet de eerste keer dat Dewinter in opspraak komt door zijn contacten met dictatoriale regimes. Betekent dit zijn politieke einde? Hoe kan voorzitter Tom Van Grieken de schade beperken? En liggen Vlaams Belang-kiezers hier wel van wakker? Wij stellen vijf vragen aan politicoloog Carl Devos (UGent): “Dit is geen goede zaak voor het imago van Vlaams Belang als bestuurspartij.”