© rr

Ziekenhuizen passeren geregeld twee keer langs de kassa met onterecht aangerekende supplementen

Een operatiehemdje van 18 euro, wondhechtingsmateriaal van 21,90 euro, naalden voor 5,5 euro of een koortsthermometer voor 7 euro. Hoewel ziekenhuizen die ‘materiaalsupplementen’ niet mogen factureren, gebeurt dat toch geregeld, aldus Solidaris.

Kristof Simoens

Nogal wat ziekenhuizen in Vlaanderen rekenen onterecht materiaalsupplementen aan en schenden daarmee de patiëntenrechten. Dat blijkt uit een steekproef van Solidaris (de vroegere socialistische ziekenfondsen) bij 15 Vlaamse ziekenhuizen.

Vele kleintjes...

Producten die niet onder de zorgverstrekking in de strikte zin van het woord vallen, mogen ziekenhuizen wél aanrekenen. Denk aan shampoo, een tandenborstel, tandpasta, een pyjama… “Zaken die een patiënt gemakkelijk zelf naar het ziekenhuis kan meenemen. Die mogen aan de patiënt worden gefactureerd”, zegt Paul Callewaert, algemeen secretaris van Solidaris. “Op voorwaarde dat de prijzen redelijk zijn. Het kan niet de bedoeling zijn dat ziekenhuizen winst maken op pyjama’s en tandenborstels.”

© BELGAIMAGE

Maar ontsmetting, hechtingsmateriaal of verbanden die in het ziekenhuis worden aangebracht, zitten al in de reguliere financiering van ziekenhuizen. Ze worden daar dus al voor vergoed en mogen die dan ook niet aan de patiënt aanrekenen. Ziekenhuizen die dat toch doen, passeren dus twee keer langs de kassa. “Omdat het meestal om kleinere bedragen gaat, stellen patiënten zich daar weinig vragen bij. Maar voor ziekenhuizen maken vele kleine bedragen samen een aanzienlijke som. Als het tot discussie komt, dan schermen ziekenhuizen met het argument dat ze dat materiaal hebben meegegeven voor thuisgebruik.”

“Omdat het meestal om kleinere bedragen gaat, stellen patiënten zich daar weinig vragen bij. Maar voor ziekenhuizen maken vele kleine bedragen samen een aanzienlijke som”

Paul Callewaert

Algemeen secretaris Solidaris

Prijslijst op website

Elk ziekenhuis is verplicht om op zijn website een prijslijst te publiceren met alle materiaalsuppementen die het aanrekent. Eén ziekenhuis lapte die verplichting aan zijn laars. In slechts drie gevallen was de prijslijst helemaal in orde. Bij alle andere stonden er foutieve materialen op de lijst of materialen waarbij gerede twijfel was of het eerder om comfort dan wel thuisgebruik ging.

“Ziekenhuizen moeten stoppen met onterechte materiaalsupplementen aan te rekenen en dringend hun prijslijsten updaten en vervolledigen”, zegt Paul Callewaert. “Patiënten doen er goed aan hun facturen te controleren en bij twijfel contact op te nemen met hun ziekenfonds.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer