Christophe Leroy (20),  Nisrine Hidara (20) , Dominic Potters (28), Martha Van den Eede (23)  en Luka Quick (18).
Volledig scherm
PREMIUM
Christophe Leroy (20), Nisrine Hidara (20) , Dominic Potters (28), Martha Van den Eede (23) en Luka Quick (18). © Jan Aelberts

Jongeren over de verplichte legerdienst: “Als ik word opgeroepen, zou ik dat redelijk snel accepteren”

Verhalen over hun legertijd – meestal geromantiseerd en aangedikt – hoorden ze af en toe van hun grootvaders, maar eigenlijk is de dienstplicht voor jongeren een vrij abstract gegeven waar ze geen voeling mee hebben. Daarom is het ook verrassend dat ruim een kwart van de 18- tot 34-jarigen de verplichte legerdienst genegen is. Zijn ze op zoek naar discipline? Zijn ze bang voor oorlog? We legden ons oor te luisteren in de Antwerpse studentenbuurt.

20 reacties

  • Alex Jonckers

    3 weken geleden
    Spijtig dat ik niet heb bij getekend, was de mooiste tijd van mijn leven, mja, je bent jong, en je wil wat, misschien als ik nu nadenk, en aan de jongere mensen, ga bij het leger, en je toekomst is gewaarborgd.
  • Danny Govaerts

    3 weken geleden
    In onrustige tijden zo als die er aankomen. Is het goed om structuur en discipline in groepen te leggen. Vele hebben nog nooit buiten hun gekende groep een tijd tussen andere geleefd van B.v Van een andere provincie. Wat een verrijking kan zijn of een confrontatie. Discipline hebben ze op school nooit gezien in sommige steden. Afgezonderd van bekend terrein kan dit worden bij gebracht.
  • HUS JOZEF

    3 weken geleden
    Een jaar verplichte legerdienst gedaan in 1969 in Duitsland wacht gelopen met FAL en 5 scherpe kogels om de Russen tegen te houden ( toen al ) en waar staan we nu ?
  • Patrick Cloesen

    3 weken geleden
    Legerdienst voor wie? Dat is een gevoelig punt maar ze interviewen de verkeerde jongeren.
  • Tessa vandermout

    3 weken geleden
    Defensie heeft daar simpelweg de middelen (noch qua personeel, noch qua infrastructuur en al zeker que financiën) niet meer voor. Ik hoor de tegenstanders al roepen als het kostenplaatje berekend gaat worden. Ze stijgen nu al op als ze van de grote aankopen (voertuigen, schepen en de F35) horen. Dat dit kadert en gespreid wordt binnen een strategisch plan over 30 jaar, daar hebben ze geen besef van.