Sterk OH Leuven legt na AA Gent nu ook STVV over de knie, de Kanaries doen slechte zaak voor Europees voetbal

Zes op zes zowaar voor OH Leuven. Tegen STVV had het bijzonder veel kansen nodig, maar in het slot wist invaller Maziz toch de beslissende 1-0 te maken. Een week na AA Gent leggen de Leuvenaars nu ook Sint-Truiden over de knie, opnieuw met goed countervoetbal. De Kanaries dreigen door de nederlaag uitgeteld te geraken voor Europees voetbal.

Milan Augustijns

In de openingsfase golfde het op en af, zonder dat daar concreet gevaar uit voort kwam. De eerste noemenswaardige kans was een schot van Sagrado iets voor het kwartier, maar hij mikte een metertje naast. Daarna kwam OHL nog veel dichter bij de gelijkmaker. Zowel Brunes als in de rebound Banzuzi mikte pal op doel, maar doelman Suzuki hield STVV overeind met supersaves.

De Leuvenaars hadden vertrouwen getankt uit de kansrijke fase – en natuurlijk uit de overwinning vorige week tegen AA Gent. Ze bleven oprukken, maar het leidde niet meteen tot grote kansen. Daarna toch eens de voorts erg zwakke Kanaries, waar Smets met een geweldige bal Kaya lanceerde. Die laatste stond echter buitenspel.

Vijf minuten voor de rust kwam aan de overkant Akimoto aan de bal op een drietal meter van doel. Hij bracht iets tussen een schot en een voorzet, maar de bal scheerde voorlangs. Ook op slag van rust kon een voorzet van Thorsteinsson niemand bereiken, en zo wist OHL de openingstreffer die het verdiende niet over de streep te trekken.

Steeds nadrukkelijker jagen

Ook aan het begin van de tweede helft was de thuisploeg nog altijd baas. Het eerste schot op doel kwam van Banzuzi, die het met een laag afstandsschot probeerde, maar dat vormde voor Suzuki geen probleem. OHL joeg steeds nadrukkelijker op de 1-0, maar net als voor de pauze bleef het aantal uitgespeelde kansen eerder beperkt.

Op het uur was STVV eindelijk eens gevaarlijk, maar dat had het maar halvelings aan zichzelf te danken. Een schot van Koita week af op Russo, en zo werd doelman Leysen verrast. Hij wist alsnog redding te brengen. Bij OHL probeerde Maertens het met een volley, maar Suzuki kwam op zijn beurt alweer met een knappe save. Brunes kwam net voor hij naar de kant moest nog met een kopbal, maar ook daar stond Suzuki paraat.

De Leuvenaars hadden wel héél veel kansen nodig om een doelpuntje te maken. En het ging maar door. Een kwartier voor tijd haalde Thorsteinsson na een knappe aanval uit vanop links, Suzuki kon nog in hoekschop duwen. Dik vijf minuten voor tijd kwam er eindelijk die oververdiende 1-0. Schrijvers, die zijn honderdste wedstrijd speelde voor OHL, zette de ingevallen Maziz voor Suzuki. De Marokkaanse Fransman speelde het handig uit. Zes op zes voor OHL, terwijl STVV riskeert later zaterdagavond uitgeteld te zijn voor Europees voetbal.

Doelpunten: 83’ Maziz (Schrijvers) 1-0

Gele kaarten: 41’Dumont, 59’ Sagrado, 80’ Janssens

OHL: Leysen, Schingtienne, Russo, Ricca, Sagrado (69’ Mendyl), Akimoto (90’ Misao), Schrijvers, Banzuzi, Maertens (86’ Nsingi), Thorsteinsson (86’ Dom), Brunes (69’ Maziz)

STVV: Suzuki, Janssens, Smets, Godeau, Ananou (79’ Vanwesemael), Dumont (86’ Barnes), Delorge, Bocat, Steuckers, Kaya (72’ Zahiroleslam), Koita (72’ Bertaccini)

Scheidsrechter: Brent Staessens