Forum voor Democratie van Thierry Baudet komt dan toch niet op in Vlaanderen

Forum voor Democratie zal dan toch niet deelnemen aan de verkiezingen. De Nederlandse partij van Thierry Baudet hoopte in Vlaanderen op te komen bij de Europese verkiezingen, maar voldoet niet aan de voorwaarden. Baudet en co. deden daarover hun beklag bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

Nu de definitieve kieslijsten zijn goedgekeurd door de FOD Binnenlandse Zaken staat officieel vast welke partijen er deelnemen aan de verkiezingen in ons land. En daar is Forum voor Democratie niet bij. 

Thierry Baudet kondigde in januari nochtans met grote trom aan dat ook Vlamingen in juni op Forum voor Democratie zouden kunnen stemmen. De radicaal-rechtse politicus zakte in januari af naar Genk om de plannen voor te stellen. Daarna volgden ook bijeenkomsten in Antwerpen, Brugge en Gent. "Vlaanderen kan wel een beetje FvD gebruiken", zei hij in De Zevende Dag

Niet genoeg handtekeningen

De partij kondigde aan in Vlaanderen te zullen opkomen voor de Europese verkiezingen. Maar dat is dus niet het geval.   

Thierry Baudet in januari bij de lancering van Fvd Vlaanderen in Genk.
Nicolas Maeterlinck

De partij voldoet niet aan de voorwaarden om een lijst in te dienen. Als nieuwe partij moet je voor de Europese verkiezingen 5.000 handtekeningen van burgers verzamelen om een lijst te mogen indienen. Dat aantal heeft FvD niet gehaald. 

Klacht bij minister Verlinden

Volgens de partij ligt dat niet aan de gebrekkige interesse, maar aan de manier waarop de handtekeningen verzameld moeten worden. "Het digitale registratiesysteem dreef vanaf het eerste moment op technische problemen en gebruiksonvriendelijkheid", aldus FvD. Ook andere partijen deden daar de afgelopen weken hun beklag over. Voor U - de partij van Els Ampe -, Volt en DierAnimal hadden het op sociale media over technische problemen.

Forum voor Democratie diende over de procedure een klacht in bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). "Wij hebben inderdaad brieven en mails ontvangen met klachten van de partij en daar een antwoord op geformuleerd", laat een woordvoerder weten. "De digitale toepassing van de FOD Binnenlandse Zaken heeft altijd gefunctioneerd. Daarnaast bestaat ook nog de procedure op papier." 

Maar volgens Forum voor Democratie hapert ook die procedure. "Het fysiek zetten van een handtekening om deze vervolgens in te leveren bij het gemeentehuis was mogelijk, maar we ontvingen meermaals verhalen van kiezers die weer naar huis gestuurd werden, omdat gemeenteambtenaren nooit eerder dergelijke formulieren hadden gezien."

Geen steun uit parlement

Een partij hoeft niet per se handtekeningen van burgers te verzamelen om een lijst in te dienen. Een handtekening van enkele zittende parlementsleden volstaat. Voor het Europees Parlement zijn er dat 5. Geen van de zittende partijen was bereid FvD van een handtekening te voorzien.    

We blijven vol goede moed om ons geluid ook in Vlaanderen te laten horen

Forum voor Democratie

Dat betekent niet het einde van Forum voor Democratie in Vlaanderen, klinkt het op de website: "We blijven vol goede moed om ons geluid ook in Vlaanderen te laten horen. Er zal spoedig meer informatie verschijnen over toekomstige evenementen, activiteiten en plannen."

Meest gelezen