Direct naar artikelinhoud
NieuwsVlaams Belang

‘Filip Dewinter loog tegen Vlaams Parlement over herkomst mondmaskers’

Filip Dewinter in het Vlaams Parlement.Beeld Photo News

Alweer komt Filip Dewinter in opspraak door zijn connecties met de Chinese spion Changchun Shao. Uit informatie van Humo en Apacheblijkt dat Dewinter het Vlaams Parlement om de tuin leidde toen hij zich moest verantwoorden over de herkomst van een partij mondmaskers.

Eerder dit jaar moest Filip Dewinter zich verantwoorden voor de deontologische commissie van het Vlaams Parlement. De zaak ging over een partij mondmaskers die Dewinter bemachtigde in 2020, op het hoogtepunt van de coronacrisis. Dewinter zou die mondmaskers gekregen hebben via de Chinese spion Changchun Shao, met wie Dewinter jarenlang contacten onderhield.

De klacht tegen Dewinter werd uiteindelijk niet ontvankelijk verklaard. Een van de redenen daarvoor was een brief die Dewinter voorlegde. Daaruit moest de echte leverancier van de mondmaskers blijken: het ‘Voorbereidend Comité van de Internationale Medische Pilootzone’ in de Chinese havenstad Fangchenggang. Shao had met andere woorden niets te maken met de levering.

Maar Dewinter leidde het Vlaams Parlement om de tuin, schrijven Humo en Apache, die de brief konden inkijken. Shao zelf is de grote man achter het Voorbereidend Comité. Dat blijkt onder meer uit artikels in de Chinese pers. Het congres waar Chinees president Xi Jinping de oprichting van de Pilootzone aankondigde, werd ook op poten gezet door Shao.

De brief waarmee Dewinter zwaaide, kwam dus van een organisatie die door Shao zelf opgezet en geleid werd. Net voor Vlaams Belang de mondmaskers uitdeelde, kwamen overigens twee Antwerpse medewerkers van Shao langs op het partijsecretariaat aan de Amerikalei in Antwerpen – om elk een deel van de mondmaskers op te eisen.

Alles wijst erop dat Shao wel degelijk direct betrokken was bij de levering van de mondmaskers. En dat Dewinter dus bewust het Vlaams Parlement met een kluitje in het riet stuurde. De kans lijkt groot dat het Parlement de hele zaak nu heropent.

Eerder onderzoek van Humo en Apache toonde al aan hoe Dewinter zich jarenlang politiek liet inschakelen voor Shao en de Chinese inlichtingendiensten, en zich daar ook voor liet vergoeden. Shao zelf werd in 2017 het land uitgezet omdat de veiligheidsdiensten hem ervan verdachten een spion te zijn. Maar daarmee eindigden de contacten tussen Dewinter en Shao dus niet.