“Muren van de gevangenis staan op instorten”: vakbonden voeren actie in Begijnenstraat

Antwerpen -

“Wees voorzichtig voor de bouwval!” Wie maandag in de Begijnenstraat in Antwerpen moest passeren, kon niet ontkomen aan de waarschuwingen van de vakbonden. Die voerden opnieuw actie tegen de overbevolking en het personeelstekort in de gevangenis.

Jarit Taelman

Afzetlinten, verschillende verkeerskegels, tientallen vakbondslui met werfhelmen in de straat en de ingang van de gevangenis die gestut was: wie maandag niet beter wist, dacht dat hij of zij in de Begijnenstraat in een werfzone was terechtgekomen.

“Meneer, mevrouw: wees voorzichtig voor de bouwval. De muren staan op instorten. Zet best een helmke op.” Aan het woord is Robby De Kaey, federaal secretaris van de socialistische vakbond ACOD. Voor de gelegenheid ook uitgedost met een veiligheidshelm en in de rol van werfleider, waarschuwde hij ’s ochtends iedere bestuurder die de straat wilde inrijden.

Structurele investeringen

Het arresthuis van de Begijnenstraat staat vooralsnog niet op instorten, maar volgens de vakbonden is er wel een probleem met een van de buitenmuren van de gevangenis. “Een van die muren, aan de kant van de parking, helt bovenaan over”, legt De Kaey uit.

“Moest die muur het begeven, komt ook de voorgevel van de gevangenis naar beneden. Dat komt omdat er een stabiliteitsprobleem is met de fundering”

Robby De Kaey

ACOD

“Moest die muur het begeven, komt ook de voorgevel van de gevangenis naar beneden. Dat komt omdat er een stabiliteitsprobleem is met de fundering. Er wordt bekeken hoe dat opgelost kan worden, maar die oplossing kost sowieso veel geld.”

Een van de muren van de gevangenis zou structurele problemen vertonen.© jtp

Het Gevangeniswezen bevestigt dat de bewuste muur hersteld moet worden en al een hele tijd gemonitord wordt. De Regie der Gebouwen heeft een bestek opgesteld om de nodige herstellingen uit te voeren. Met de actie wilden de vakbonden het probleem van de Begijnenstraat dan ook vooral visueel onder de aandacht brengen.

“Deze gevangenis moet inderdaad opengehouden worden, maar er is veel geld nodig om nog een aantal jaar door te gaan. De voorbije jaren is net nagelaten om hier de nodige structurele investeringen te doen. Net zoals dat het geval is bij de gevangenis van Hoogstraten”, zegt hij.

“Deze gevangenis moet inderdaad opengehouden worden, maar er is veel geld nodig om nog een aantal jaar door te gaan. De voorbije jaren is net nagelaten om hier de nodige structurele investeringen te doen. Net zoals dat het geval is bij de gevangenis van Hoogstraten”

Robby De Kaey

ACOD

De verwijzing naar de gevangenis van Hoogstraten komt er niet zomaar. Vorige week maakte minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) bekend dat de gevangenis in 2026 moet sluiten omdat de kosten voor een renovatie te hoog oplopen. Die beslissing – de minister gaf zelf toe dat de communicatie hierover beter had gekund – kwam de gespannen relatie tussen beide partijen niet echt ten goede.

Voetbalmatch

De vakbonden liggen al langer op ramkoers met de minister en kondigden begin april een staking van onbepaalde duur aan in de Belgische gevangenissen. De reden is intussen voldoende bekend: de vakbonden pikken de structurele overbevolking en het personeelstekort in de gevangenissen niet langer.

Antwerpen kwam deze week als eerste aan de beurt, maar de komende dagen hebben de vakbonden nog meer acties gepland. Dinsdag staat de stakerspost aan de gevangenis in Hasselt. Een dag later worden acties gevoerd aan de gevangenis van Ieper, maar ook opnieuw in Hoogstraten.

Daar gaan de lokale afdelingen opnieuw een actie houden tegen de “ridicule beslissingen” van minister Van Tigchelt om de gevangenis binnen twee jaar te sluiten. Diezelfde dag speelt de minister trouwens een voetbalmatch tegen gedetineerden uit de gevangenis. Woensdag staat ook een Hoger Overlegcomité gepland. Donderdag is er nog een actie in Dendermonde, de actieweek van de vakbonden wordt afgesloten in Leuven.

© Dirk Kerstens

© Dirk Kerstens

© Dirk Kerstens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen