De Kamer. / Professor publieke financiën Herman Matthijs.
Volledig scherm
PREMIUM
De Kamer. / Professor publieke financiën Herman Matthijs. © HLN / BELGA

Hoe royaal is de afscheidsvergoeding van onze politici in vergelijking met onze buurlanden? “Voor Europees systeem zou iedereen tekenen”

Belgische parlementsleden die niet terugkeren na de verkiezingen zullen de belastingbetaler de komende vijf jaar 40 miljoen euro kosten. Hoe regelen onze buurlanden de uittredingsvergoedingen? Innen politici er nog meer geld, of zijn ze in Duitsland, Frankrijk en Nederland net strenger? En wat met het Europees Parlement? Professor Publieke Financiën Herman Matthijs maakt de vergelijking en trekt een conclusie.

211 reacties

  • Pedro Vanbesien

    2 weken geleden
    Waarom er altijd over zeuren, dit doen we al jaren, en niks veranderd.
  • Martine Maesen

    2 weken geleden
    En steeds maken ze vergelijkingen die nergens op slaan. Wil je dat wel doen moet je ALLE cijfers weergeven. Zoals ; hoeveel zetels hebben hun parlementen, hoe groot zijn hun belastinginkomsten, hoeveel bedraagt hun financiële put enz. Beter nog, er moet niet vergeleken worden. Er is een gezegde dat je eerst voor je eigen deur moet vegen en moet handelen als een goede huisvader !
  • stefaan lenaerts

    2 weken geleden
    Als je dezelfde rekening maakt MAAR in verhouding tot het aantal inwoners krijg je een heel ander resultaat natuurlijk .
  • Martine Maesen

    2 weken geleden
    Dus die uitgebluste nationale politici krijgen hier een dik pensioen van 10000 € dat 50% belast wordt en van de EU nog eens 10000€ dat slechts aan 15 - 20% belast wordt. Opgeteld 20000€ bruto ! Ik, als hardwerkende Belg heb nog niet een vierde en wordt aan meer dan 50% belast en krijg geen andere extra legale voordelen. Over die extra “legale” voordelen wordt met geen woord gerept.
  • Werner Van der Kelen

    2 weken geleden
    maak jullie geen illusies, nooit gaan ze in eigen vel snijden eerder een index aanpassing zullen ze doorvoeren