In 2019 waren er bijna 11.000 stembureaus en 6.260 telbureaus, waarvoor 103.000 Belgen werden opgeroepen.
Volledig scherm
PREMIUM
In 2019 waren er bijna 11.000 stembureaus en 6.260 telbureaus, waarvoor 103.000 Belgen werden opgeroepen. © BELGA

Waarom krijgen vooral dertigers uitnodiging? En is ‘de blok’ voor studenten geldig excuus? 11 vragen over oproeping voor verkiezingen beantwoord

Mogelijks kreeg u zopas een oproepingsbrief om de stembusgang van 9 juni mee in goede banen te leiden als voor- of bijzitter. Wat zijn geldige redenen om daar onderuit te komen? En krijg je behalve een pistolet met kaas en hesp ook een vergoeding als je je burgerplicht vervult? Koen Schuyten, woordvoerder van de FOD Binnenlandse Zaken, beantwoordt de belangrijkste vragen.

24 reacties

  • Birger Maertens

    5 dagen geleden
    Stop met zeveren aub he rond die 1 dag zgn moeten zitten. Ik ben al 8x opgeroepen en 2x mocht ik naar huis (1x als student en 1x door de andere bijzitterd ontheven). Het mag gedaan zijn, ik heb mijn plicht meer dan gedaan en wil graag eens gaan stemmen zonder mijn zondag op te offeren. Zeker nu het ook schoolfeest is van onze kleuter. Men weet alles van ons maar pas sedert kort houdt men bij wie wanneer zetelde. Te gek voor woorden.
  • Walter Poels

    2 weken geleden
    Ook al een zittersrol opgenomen : best een leuke dag.
  • benny gotty

    2 weken geleden
    Leuk toch.En je krijgt een vergoeding die eigenlijk door jou is betaald aan belastingen.
  • Jos Hendrickx

    2 weken geleden
    Er zijn er hier die toch altijd op alles moeten ziften. In de meeste gemeenten neemt men het geboortejaar van mensen die 30 jaar worden om als bijzitter te zetelen. Je moet dan 1x in je hele leven een halve dag gaan zetelen. Wat een opofferring !! Voorzitters dienen zichzelf meestal aan om te zetelen.
  • pharamond vervoort

    2 weken geleden
    Ook al bijzitter geweest , viel allemaal best mee. Maar een vergoeding heb ik nooit gezien.