© BELGA

“Makelaar van kansen” Demir huldigt kunstwerk in van Houthalense werkzoekenden die leren lassen

Twaalf werkzoekenden uit Meulenberg bij Houthalen-Helchteren kregen het afgelopen half jaar de kans om een opleiding lassen te volgen en samen een kunstwerk te maken. “De Sink” is een metalen boom die midden op een rondpunt in Meulenberg staat. Staatssecretaris voor Armoedebestrijding en Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) kwam de boom zaterdag officieel inhuldigen.

Buurt- en opbouwwerker RIMO Limburg, het volwassenenonderwijs, de bedrijfswereld en de gemeente Houthalen-Helchteren sloegen eind vorig jaar de handen in elkaar om een project te lanceren waarbij werkzoekenden een kans krijgen op werk. Via een lasopleiding, kregen twaalf mannen de mogelijkheid een kunstwerk te maken. Youssef Hajam, een kunstenaar uit de wijk, ontwierp het kunstwerk.

© BELGAONTHESPOT

“Door het volgen van een aangeboden lasopleiding hebben de deelnemende cursisten niet alleen hun persoonlijke competenties kunnen versterken, maar hebben ze hun kansen op tewerkstelling gevoelig kunnen verhogen”, zegt de burgemeester van Houthalen-Helchteren, Alain Yzermans (sp.a-Groen-Plus). “Lasser is immers nog steeds een knelpuntberoep.” Staatssecretaris Zuhal Demir vindt het een mooi initiatief omdat het “kansen creëert”. “En dat vind ik als makelaar van kansen heel belangrijk”, aldus Demir.

De Sink heeft ook nog groeimogelijkheden. Met amper drie takken op dit moment kan een nieuwe lading werkzoekenden vanaf de herfst verder met het project. In totaal kunnen er vijftien takken op de stalen boom gelast worden. Om dat gefinancierd te krijgen, kunnen bedrijven of verenigingen De Sink sponsoren en op die manier meter of peter worden van het kunstwerk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer