LIVE. Israël verwerpt staakt-het-vuren en valt aan: tanks rijden Rafah binnen, ook bombardementen gemeld

De spanningen blijven hoog oplopen in het Midden-Oosten: niet alleen door de oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook, maar ook in de bredere regio staan de zenuwen strak gespannen. Volg alle ontwikkelingen hier live!

jvh, gjs, tg, mtm, wver, lto, sgg, gli, mts, adb
Eva Versavel

Bombardementen gemeld in Rafah

Het Israëlische leger heeft maandagavond bombardementen uitgevoerd uit op het oosten van de stad Rafah, meldt persbureau AFP. Eerder had Hamas aangekondigd in te stemmen met een voorstel tot een staakt-het-vuren.
"De aanvallen houden al ongeveer dertig minuten aan", zei een correspondent van het Franse persbureau rond 21.00 uur Belgische tijd. Het Israëlische leger had maandagavond de oproep herhaald om inwoners van de oostelijke wijken van Rafah, het laatste bolwerk van Hamas, te evacueren met het oog op een nakend "grondoffensief".

Israëlische toepen rukken op naar grens met Rafah


Volgens verschillende mediaberichten zijn Israëlische troepen opgerukt naar de grensovergang van Kerem Shalom. Die ligt op een kleine afstand van de Palestijnse stad Rafah, in de Gazastrook. Volgens de Israëlische journalist Barak Ravid is het Israëlische leger van plan om binnen enkele uren de controle over de Palestijnse zijde van de grensovergang tussen Egypte en de Gazastrook over te nemen. Bronnen in Egypte en binnen Hamas zeggen dan weer dat de Israëli's aan Egypte meldden dat ze zich zullen terugtrekken wanneer hun beperkte operatie afgelopen is.

Eerder meldde de omroep van de extremistische Palestijnse organisatie Hamas dat Israëlische tanks de grensovergang op tweehonderd meter afstand beschieten. Het Israëlische leger maakte op zijn beurt bekend dat het bombardementen op het oosten van de stad uitvoert. Een plaatselijk ziekenhuis in Rafah meldde dinsdagochtend vroeg "vijf martelaren en verschillende gewonden" te hebben ontvangen na de aanvallen.

Getuigen en Palestijnse veiligheidsbronnen beschrijven hoe Rafah momenteel het toneel is van zeer intense aanvallen.

VS denken dat aanvallen op Rafah geen "grote militaire operatie" vormen


De Verenigde Staten zijn bezorgd over de nieuwe Israëlische aanvallen op de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook, maar geloven niet dat het om een "grote militaire operatie" gaat. Dat heeft een Amerikaanse functionaris volgens Reuters gezegd. 

De VS focust op het voorkomen van een grote militaire operatie in de dichtbevolkte gebieden van Rafah en het lijkt er niet op dat de Israëli's dat doen, zo klinkt het.

Qatarese delegatie trekt dinsdag naar Caïro om onderhandelingen te hervatten



Het Qatarese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangekondigd dat het een delegatie naar de Egyptische hoofdstad Caïro zal sturen voor verdere onderhandelingen tussen Israël en Hamas.

"De Qatarese delegatie trekt dinsdagochtend naar Egypte om de onrechtstreekse besprekingen tussen de twee partijen te hervatten (...) in de hoop tot een akkoord te komen over een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren in de Gazastrook in ruil voor gevangenen en gijzelaars", aldus woordvoerder Majed al-Ansari in een verklaring.

VN-secretaris-generaal Guterres: "Stop het lijden"


De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, roept Israël en Hamas dringend op om tot een akkoord te komen en "het lijden te stoppen". "Ik maak me grote zorgen over aanwijzingen dat er mogelijk een grootschalige militaire operatie in Rafah aankomt. Bescherming van burgers is cruciaal in het internationaal humanitair recht."

Jordaanse koning roept op om "bloedbad" in Rafah te vermijden


De Jordaanse koning Abdallah II heeft maandag in Washington de internationale gemeenschap opgeroepen om alles te doen om "een nieuw bloedbad" te vermijden. Tijdens een ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden in het Witte Huis waarschuwde Abdallah II dat "een Israëlische aanval op Rafah, waar 1,4 Palestijnen verblijven die ontheemd raakten door de oorlog, dreigt te ontaarden in een nieuw bloedbad".

"Er zijn enorme inspanningen geleverd om tot een uitwisselingsovereenkomst te komen die gijzelaars zal vrijlaten en een staakt-het-vuren zal bewerkstelligen", schrijft de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Ayman Safadi dan weer op X. "Hamas heeft een aanbod gedaan. Als Netanyahu echt een deal wil, zal hij serieus over het aanbod onderhandelen. In plaats daarvan brengt hij de deal in gevaar door Rafah te bombarderen."

Hamas: "We blijven bij onze eisen"

In een persbericht laat Hamas weten dat het bij zijn eisen blijft die opgenomen zijn in het voorstel dat de Palestijnse radicale groepering maandag goedgekeurd had. Ismail Haniyeh, hoofd van het politieke bureau van Hamas, heeft met de secretaris-generaal van de Islamitische Jihad, Ziyad al-Nakhalah, gesproken over het voorgestelde staakt-het-vuren dat hij twee dagen geleden van de bemiddelaars had ontvangen, aldus de verklaring van Hamas. "Ze benadrukten dat de verzetsgroeperingen niet zullen terugkomen op hun eisen die in het overeengekomen voorstel staan, waaronder een volledig staakt-het-vuren, volledige terugtrekking, waardige uitwisseling, wederopbouw en opheffing van de blokkade", voegde de verklaring eraan toe.

Ook bombardementen op Israël

De gewapende vleugel van de radicale Palestijnse groepering Islamitische Jihad heeft vanuit Gaza raketten afgevuurd op het zuiden van Israël. Dat maakt de groepering zelf bekend. "We hebben gemikt op Sderot, Nir Am en vestigingen nabij Gaza", staat in een statement. Op verscheidene plaatsen zijn de luchtsirenes al afgegaan.

Israëlische minister: "Grote verschillen tussen Israël en Hamas"

Benny Gantz, minister in het Israëlische oorlogskabinet, heeft te kennen geven dat er nog "significante verschillen" zijn tussen Israël en Hamas die opgelost moeten worden voor een staakt-het-vuren mogelijk is. "Deze versie van het voorstel komt niet overeen met de dialogen die we met de bemiddelaars gehad hebben", aldus Gantz. "Maar we blijven elke steen omdraaien en sturen een delegatie naar Caïro." De gijzelaars terugkrijgen noemt hij een "morele plicht". "Er wordt elke minuut en elk moment aan een akkoord gewerkt."

Israëlische betogers blokkeren trucks met hulpgoederen

In Jeruzalem blokkeren Israëlische betogers intussen vrachtwagens met hulpgoederen de toegang vanuit Jordanië tot de Gazastrook. Het gaat om rechtse activisten, die al eerder aangaven dat ze de humanitaire hulp niet verantwoord vinden zolang er gijzelaars gehouden worden door Hamas.

Bombardementen in Rafah gaan verder

Terwijl op sociale media ondertussen beelden van de bombardementen in Rafah blijven circuleren, blijft Israël bombardementen uitvoeren in het oosten van de stad. Er wordt "non-stop" aangevallen, meldt Al Jazeera. De bommen vallen onder meer op huizen. Veel bewoners zijn dan ook gevlucht.

VN-topman: "Israël en Hamas moeten extra moeite doen"

VN-topman Antonio Guterres is bijzonder bezorgd over de toestand in Gaza nu Israël het offensief op Rafah fors heeft opgevoerd. Dat heeft zijn woordvoerder Stephane Dujarric gezegd. "We zien al heel wat mobiliteit onder mensen, waarvan velen wanhopig zijn en al vaak moeten vluchten zijn. Ze zoeken de veiligheid die hen al zo vaak geweigerd is", zegt hij in een statement. Guterres heeft Israël en Hamas volgens zijn woordvoerder gevraagd "om wat extra moeite te doen om tot een akkoord te komen en het lijden een halt toe te roepen. De secretaris-generaal benadrukt het belang van mensenrechten."

Israëlische functionaris: "We zullen onze oorlogsdoelen bereiken"

Aan The times of Israel vertelt een hoge Israëlische functionair dat Israël "zijn oorlogsdoelen zal bereiken". "We zullen de militaire en bestuurlijke capaciteiten van Hamas vernietigen, de gijzelaars bevrijden en ervoor zorgen dat Gaza in de toekomst geen bedreiging meer vormt voor Israël en de beschaafde wereld", zegt hij.

Families van gijzelaars eisen deal: "Het land zal branden"

Families van de Israëlische gijzelaars hebben opnieuw een straat bezet in Tel Aviv. Hun eis is nadrukkelijk dat de Israëlische overheid instemt met een deal over een staakt-het-vuren. "Als onze overheid en onze premier deze kans missen, wat mogelijk onze laatste kans is om onze geliefden te zien, dan breng ik alle Israëli's op straat", zegt Einav Zangauker, een van hen, aan Al Jazeera. "De straten zullen branden, het land zal branden... Je kan niet zo met mensenlevens spelen."

Israël reageert officieel: operatie op Rafah gaat door, voorstel tot staakt-het-vuren "ver verwijderd van onze eisen"

Het Israëlische oorlogskabinet heeft unaniem besloten om door te gaan met een operatie in Rafah “om militaire druk uit te oefenen op Hamas, met als doel vooruitgang te boeken bij de bevrijding van de gijzelaars en andere oorlogsdoelen”. Dat meldt een woordvoerder van premier Netanyahu op X.

Volgens de verklaring is het laatste aanbod van Hamas tot een staakt-het-vuren “ver verwijderd is van de eisen van Israël".

Tegelijkertijd stuurt Israël ook een team van onderhandelaars om bemiddelingsgesprekken te blijven voeren en een deal uit de brand te slepen die wel voldoet aan de eisen van Israël.

Israëlische tanks vallen Rafah aan

Palestijnse media melden dat een colonne Israëlische tanks het oosten van Rafah aanvalt. Het Israëlisch leger bevestigt op X dat het "gerichte aanvallen uitvoert tegen Hamas-terreurdoelwitten in Oost-Rafah en Zuid-Gaza".
"De aanvallen houden al ongeveer dertig minuten aan", zei een correspondent van het Franse persbureau rond 21.00 uur Belgische tijd. 
Het Israëlische leger had maandagavond de oproep herhaald om inwoners van de oostelijke wijken van Rafah, het laatste bolwerk van Hamas, te evacueren met het oog op een nakend "grondoffensief".

Families van Israëlische gijzelaars verwelkomen 'akkoord' over staakt-het-vuren

Het Hostage and Missing Families Forum, de vereniging van de families van de door Hamas gegijzelde Israëli's, heeft de akkoord van Hamas met een staakt-het-vuren verwelkomd, zo bericht nieuwszender Al Jazeera. “Dit is het moment voor de Israëlische regering om haar betrokkenheid bij haar burgers in daden om te zetten”, meldt de organisatie in een verklaring. “Het kabinet moet de aanvaarding door Hamas omzetten in een deal voor de terugkeer van alle gijzelaars. De terugkeer van de ontvoerden is de sleutel tot de Israëlische veiligheid.”

Leger Israël handhaaft oproep om delen Rafah te evacueren als opmaat voor "grondoperatie"

Het Israëlische leger heeft de inwoners van de oostelijke wijken van Rafah opgeroepen om het gebied te verlaten als opmaat voor "een grondoperatie". De oproep kwam er nadat Hamas had aangekondigd een voorstel voor een staakt-het-vuren te accepteren.
"We vragen de bewoners deze maandagavond om de specifieke gebieden die we hebben aangewezen, te evacueren", zei de Israëlische legerwoordvoerder Daniel Hagari tijdens een korte persbriefing. Hij voegde eraan toe dat de evacuatie diende "ter voorbereiding van een grondoperatie in het gebied". 
"Gedurende de hele dag trof de luchtmacht ook meer dan vijftig terroristische doelen in het Rafah-gebied", aan de zuidelijke rand van de Gazastrook, aldus nog Hagari. 

Legerwoordvoerder: "Zullen blijven opereren in de Gazastrook"

"We onderzoeken elke reactie op in alle ernst en putten elke mogelijkheid uit in de onderhandelingen rond het vrij krijgen van de gijzelaars." Dat heeft de Israëlische legerwoordvoerder Daniel Hagari geantwoord op de vraag of het akkoord van Hamas met een staakt-het-vuren invloed zou hebben op het geplande offensief op Rafah. "Tegelijkertijd", voegde hij eraan toe, "opereren we nog steeds in de Gazastrook en dat zullen we blijven doen."

Veel lijken in massagraven Gaza vertonen tekenen van marteling of executie, volgens VN

Deskundigen van de Verenigde Naties zeggen geschokt te zijn over de details van de massagraven die onlangs zijn opgegraven in de Gazastrook. Er zijn meer dan 390 lichamen ontdekt bij twee ziekenhuizen, ook van vrouwen en kinderen. Veel lijken zouden tekenen vertonen van marteling. Ook lijkt het erop dat mensen zijn geëxecuteerd of mogelijk levend werden begraven.

De VN-deskundigen veroordelen het aanhoudende geweld tegen Palestijnen in Gaza, waarvan de afgelopen zeven maanden vooral vrouwen en kinderen het slachtoffer waren. Onder de minstens 34.488 gedode Palestijnen in de oorlog met Israël zijn 14.500 kinderen en 9.500 vrouwen.

Meer dan 8.000 anderen zijn als vermist opgegeven of liggen onder het puin. Naar schatting 17.000 Palestijnse kinderen zijn wees geworden sinds het begin van de strijd in Gaza.