Begin april verdween winkelketen Esprit uit het straatbeeld.© Sarah Van den Elsken

Een op de zes winkels in tien jaar tijd uit straatbeeld verdwenen

In Vlaanderen is een op de zes winkels in de voorbije tien jaar uit het straatbeeld verdwenen. Dat blijkt uit dataonderzoek van de vijf Vlaamse provincies. De grootste daling doet zich voor bij de winkelpanden. Het aantal supermarkten, koffiebars en kunstgalerijen is daarentegen wel toegenomen.

blg
Bron: BELGA

Tussen 2013 en 2023 viel het aantal handelspanden terug van 127.668 tot 116.018, waaronder 10.485 in Antwerpen gevestigd zijn. Zowat 10 procent kreeg een andere, niet-commerciële invulling: de handelspanden werden omgebouwd tot andere woningen of kantoren.

De grootste daling doet zich voor bij de winkelpanden. Hun aantal zakte met 16 procent tot 41.440. Ook bij handelspanden met horecazaken of waar diensten worden aangeboden, zoals kapperszaken, is er sprake van een kleine daling. Het gaat respectievelijk om een daling van -4,7 tot 25.154 en -5,5 procent tot 38.250.

LEES OOK. Het ene na het andere bedrijf gaat failliet of slankt af: is onze economie écht zo ziek, of lijkt het maar zo?

Opkomst van cultuur

In alle subgroepen van winkels is er sprake van een daling. Het gaat dan om winkels voor dagelijkse goederen, zoals kruideniers, bakkers of supermarkten, voor periodieke goederen zoals boeken, schoenen en kleding en uitzonderlijke goederen zoals meubels en huishoudapparaten. Het aantal supermarkten is wel wat toegenomen en die zijn gemiddeld ook veel groter geworden.

Bij de handelspanden met diensten merken de provincies een forse opkomst van cultuur. “Het aantal locaties waar culturele producten of ervaringen worden verkocht, steeg de voorbije vijf jaar met 6,5 procent door uitbreiding van het aantal kunstgalerijen, musea en theaters”, luidt het. Dat compenseerde de lichte daling van het aantal bibliotheken.

De cijfers voor de horecazaken tonen onder andere aan dat er vergeleken met 2013 aanzienlijk meer restaurants en koffiebars waren in 2023. Het aantal cafés liep daarentegen drastisch terug.

Tot slot blijkt dat het aantal leegstaande handelspanden vorig jaar met 11.174 wat hoger lag dan in 2013 (+4,7 procent). Na een piek in 2020 (13.290) is de leegstand wel weer fors gedaald.

Benieuwd naar de cijfers in jouw gemeente? Je kan hier het winkelaanbod van jouw gemeente checken via het rapport over detailhandel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER