Direct naar artikelinhoud
Politiek

Apache ziet lening van 150.000 euro afspringen na veto kabinet Homans

Apache-hoofdredacteur Karl van den Broeck.

Een steundossier van 150.000 euro voor de nieuwssite Apache is op het laatste moment afgesprongen. Het geld zou komen van Trividend, de Vlaamse participatiemaatschappij voor de sociale economie. Maar het kabinet van minister Liesbeth Homans (N-VA) stelde uiteindelijk zijn veto, meldt Knack.

Trividend investeert met risicokapitaal in sociale en maatschappelijk bewogen ondernemingen. Aanvragers moeten onder andere kunnen aantonen dat ze tewerkstelling binnen kansengroepen stimuleren. 

Een van die aanvragers was De Werktitel, de vennootschap achter de nieuwssite Apache. Die maakte kans op een achtergestelde lening van 100.000 à 150.000 euro. Het dossier zat in de finale fase: op 12 mei zou het investeringscomité het dossier beoordelen.

Zover kwam het echter niet. Want enkele dagen eerder had Pieter De Cuyper, raadgever begroting op het kabinet-Homans, zijn veto gesteld. Als minister van Sociale Economie gaat Liesbeth Homans over de publieke financiering van Trividend.

"Politiek manoeuvre"

"Dit ruikt sterk naar een politiek manoeuvre", reageert Apache-hoofdredacteur Karl van den Broeck. "Het argument dat we niet aan de doelstellingen voldoen, is om te lachen. Een blik op de website van Trividend volstaat trouwens om vast te stellen dat de participatiemaatschappij al veel projecten heeft gesteund die weinig met sociale economie te maken hebben."

'Het argument dat we niet aan de doelstellingen voldoen, is om te lachen'
Karl Van den Broeck, hoofdredacteur Apache

In een persbericht spreekt van den Broeck van "een bewuste strategie om Apache monddood te maken". "Apache hield rekening met een afwijzing van het dossier, maar dan op economische gronden, niet door ingrijpen van een lid van de Vlaamse regering", klinkt het. "Wat Homans doet, is wraakroepend en verontrustend. Zullen de talrijke organisaties en bedrijven die met de overheid in de clinch gaan, straks ook hun overheidssteun verliezen?"

De nieuwssite ligt al een hele tijd op ramkoers met de N-VA. Apache werd vorig jaar aangeklaagd door de voormalige Antwerpse kabinetchef van Bart De Wever voor een reeks kritische artikels over Antwerpse vastgoedprojecten. Als reactie startte de site met een crowdfundingactie, niet alleen om de juridische kosten te dragen, maar ook om nog meer in te zetten op onderzoeksjournalistiek.

Pieter De Cuyper blijft intussen echter ontkennen dat er politieke rancune meespeelt. "Tewerkstelling binnen de sociale economie creëren: dat is de finaliteit van Trividend. Daar valt een nieuwswebsite niet onder", zegt hij aan Knack. 

Homans: "Geen sprake van veto"

Ook minister Homans betwist de "gratuite beweringen" over het niet toekennen van de lening. Dat er sprake zou zijn van een politieke afrekening, noemt ze in een persbericht "compleet van de pot gerukt".

"In de verschillende beleidsinstrumenten binnen de sociale economie, zoals leningen of premies voor managementadvies, wordt de focus gelegd op sociale ondernemingen die zich op sociale tewerkstelling toeleggen. Aangezien Apache zich niet toelegt op sociale tewerkstelling, past dit dossier dan ook niet binnen het instrumentarium voor sociale economie", reageert de minister.

Homans spreekt tegen dat er een veto is gesteld. "De Vlaamse overheid beschikt niet over een vetorecht in de raad van bestuur van Trividend. In dit bestuursorgaan wordt steeds collegiaal en in unanimiteit beslist."

'Aangezien Apache zich niet toelegt op sociale tewerkstelling, past dit dossier dan ook niet binnen het instrumentarium voor sociale economie'
Liesbeth Homans, minister

Sp.a: "Geen toeval"

Maar Vlaams parlementslid Katia Segers (sp.a) ziet een "systematiek in de aanvallen van de N-VA in de richting van de kritische onderzoeksjournalistiek". Segers verwijst ook naar de "enorme dwangsommen" die Apache boven het hoofd hangen nadat het vorig jaar over een Antwerps bouwdossier had bericht. Dat Homans nu een achtergestelde lening voor Apache zou tegenhouden, is volgens Segers dus geen toeval.

"Maar eigenlijk is het schrijnend dat het belangrijk medium dat Apache geworden is zich op Trividend, een erkenningsfonds voor de sociale economie, moet richten", zegt Segers. "Wanneer gaat de Vlaamse regering eindelijk iets doen om kritische onderzoeksjournalistiek beter te ondersteunen? Die krijgt maar peanuts, zeker in vergelijking met de honderden miljoenen die de geschreven pers federaal krijgt via de btw-vrijstelling en de posttarieven."