Samenscholingsverbod aan Brussels hotel waar Turkse president Erdogan verblijft

De burgemeesters van Brussel, Elsene en Sint-Gillis hebben woensdagochtend een besluit goedgekeurd dat een samenscholingsverbod instelt in een zone rond het Brusselse hotel waar straks de Turkse president Recep Tayyip Erdogan verblijft.

tg, blg

Erdogan logeert in het Steigenberger Wiltcher’s hotel, het vroegere Conrad aan het Stefaniaplein, waar hij om 19 uur een diner heeft met zo’n 400 gasten. Een manifestatie die daar woensdag om 18 uur zou plaatsvinden, werd verboden.

De publieke orde en de veiligheid kunnen volgens burgemeester Mayeur niet gehandhaafd worden wanneer er honderden mensen aan het plein opduiken, zeker niet omdat ook de Amerikaanse president Donald Trump en de leiders van de andere NAVO-lidstaten in Brussel aankomen.

Mayeur ging maandagavond tijdens de gemeenteraad nog eens in op het protestverbod. “We merken dat de betogingen van de Turken de laatste tijd gewelddadiger werden. Een bewijs zijn de rellen onlangs aan de Turkse ambassade”, zei hij. Begin maart, bij de stemming voor het Turkse referendum dat president Erdogan meer macht gaf, braken daar zware rellen uit en werden drie mensen neergestoken.

De Brusselse politie houdt een grote ordemacht achter de hand voor het geval er toch een massa volk zou opduiken en het tot rellen zou komen. De agenten zullen zich discreet opstellen. Er wordt wel een sproeiwagen klaar gehouden voor het geval dat nodig zou zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen