Direct naar artikelinhoud
Aanslag Manchester

Politie Manchester gaat uit van 'netwerk' rondom aanslag, acht verdachten opgepakt

Politie Manchester gaat uit van 'netwerk' rondom aanslag, acht verdachten opgepakt

Twee dagen na de bloedige zelfmoordaanslag in Manchester wordt nog altijd jacht gemaakt op mogelijke handlangers van de aanslagpleger Salman Abedi. De politie heeft inmiddels acht verdachten opgepakt. Tijdens een huiszoeking in het zuiden van de stad werd een gecontroleerde ontploffing uitgevoerd.

De politie van Manchester heeft vanmorgen twee nieuwe verdachten gearresteerd in het kader van het onderzoek naar de aanslag in Manchester. Een persoon werd opgepakt na huiszoekingen in de buurt van Withington, ten zuiden van Manchester. Een tweede persoon werd opgepakt in Manchester.

Ook gisteren arresteerde de politie verschillende verdachten. "Vanavond hebben we huiszoekingen gedaan op een adres in Nuneaton, Warwickshire en een man gearresteerd. De huiszoekingen hielden verband met de vreselijke aanslag van maandag in de Manchester Arena, maar het onderzoek evolueert erg snel en we behouden op dit ogenblik een open geest", klonk het iets voor middernacht op Twitter.

Zo'n anderhalf uur daarvoor had de politie met een gelijkaardige tweet meegedeeld een vrouw te hebben gearresteerd in het noorden van Manchester, ook na huiszoekingen. De vrouw werd in loop van deze ochtend opnieuw vrijgelaten. In het Engelse Wigan werd eerder op de avond ook al een andere persoon gearresteerd in verband met het onderzoek naar de aanslag. Het gaat om een man "in het bezit van een pakket dat we nu onderzoeken", zegt de politie. 

Twitter bericht wordt geladen...

Broers van de dader

Gisteren hadden de speurders in het zuiden van Manchester drie verdachten opgepakt die in verband worden gebracht met de zelfmoordaanslag. Een van hen droeg bij zijn aanhouding een pakketje bij zich. De Britse politie zoekt nog uit wat erin zit. Zo kwam het totaal op zeven arrestanten, zes mannen en een vrouw. De vrouw is inmiddels weer vrijgelaten, tegen haar zal geen aanklacht worden ingediend, zo heeft de politie laten weten.

Onder de arrestanten zijn ook twee broers van de dader, Ismail en Hashem Abedi. De Abedi's zijn van Libische komaf.

De ouders die eerder als politieke vluchtelingen naar Engeland uitweken, zijn volgens Britse media teruggekeerd naar hun geboorteland. De vader, Ramadan Abedi, is volgens ooggetuigen die Reuters heeft gesproken woensdag ook opgepakt in Tripoli. De vader had gisteren gezegd dat hij nog niet was benaderd door de Britse justitie en dat hij nauwelijks kon geloven dat zijn zoon Salman betrokken was bij een terroristische aanslag.

Gecontroleerde ontploffing

In het kader van het onderezoek heeft de politie vanochtend nog huiszoekingen verricht in de wijk Moss Side in Manchester. "Vanmorgen hebben we een huiszoeking verricht, waarbij een gecontroleerde explosie plaatsvond", deelde de politie mee op Twitter. 

In Groot-Brittannië geldt sinds gisteravond het maximale dreigingsniveau, wat betekent dat er nog meer aanslagen kunnen plaatsvinden. 

Twitter bericht wordt geladen...