Zo beschermt u uw hond tegen de hitte

Bij zomerse temperaturen hebben ook honden last van de hitte. Hun vacht beschermt de huid weliswaar voor directe zonnestralen, maar bemoeilijkt ook de warmteafgifte.

Margo Tilborghs

Het gebeurt wel eens dat honden flauw vallen door het warme weer, zoals bijvoorbeeld de chi chu. Omdat deze honden een korte snuit hebben komen ze veel sneller in ademnood. Ze gaan dan extreem snel ademen en kunnen flauwvallen. Wat je dan kan doen is het volgende. Giet een emmer water op het gras (niet op de stenen want die zijn doorgaans ook warm) en leg je hond op het natte gras zodat hij kan afkoelen.

Een andere tip, en dat geldt voor alle honden, is zorgen voor verkoeling in de nek. Een koude natte handdoek kan al goed helpen. Tegenwoordig kan je in de dierenwinkel ook coolbags kopen. Dat zijn sjaaltjes die je in de nek kan leggen. Ook een voetbadje kan voor verkoeling zorgen. Even de pootjes in een fris badje water dompelen en je zal zien dat de hond daar bijna onmiddellijk van opknapt. In extreme gevallen leg je je hond op de rug of op de zijkant omdat het dier daar het minste haren heeft en zo beter kan afkoelen.

Wandelen

Het is af te raden om op de middag of namiddag met de hond te gaan wandelen omdat de temperatuur dan hoog is. Daardoor kan de hond nauwelijks zijn warmte kwijt. Honden met deze warme temperaturen in de auto laten is barbaars. Wanneer de temperatuur tot boven 40°C gaat kan er iets gebeuren in de hersenen waardoor de hond diverse interne beschadigingen kan oplopen aan o.a. hart en nieren of erger nog, op slag dood kan vallen.

Honden mogen niet in de zon liggen maar een hond zal dat uit zichzelf toch makkelijk gaan doen. Een zonnesteek is gauw opgelopen en kan soms fataal zijn. Het is dan aan het baasje om hem in de schaduw te laten rusten.

De hond in het zwembad laten spelen kan in principe geen kwaad, zoals er geen chloor in het water zit. Let er wel op dat je je hond na het zwemmen in de schaduw laat opdrogen en niet in de zon. Als baasje moet je dan verstandig en kordaat optreden en je hond in de schaduw te leggen.

Tot slot nog dit. Geef je hond geen ijsblokjes want daardoor kunnen ze last van hun darmen krijgen. Geef hem liever regelmatig fris water te drinken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER