Ongeveer 250 militairen in versterking voor bezoek Trump en NAVO-vergadering

© Jan Van der Perre

Ongeveer 250 bijkomende militairen zijn vorige week gemobiliseerd om de veiligheid te verzekeren tijdens het bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan België en de ‘speciale vergadering’ van de staats- en regeringsleiders bij de NAVO. Dat is vernomen bij het ministerie van Defensie. Die militairen kwamen bovenop de 1.200 soldaten die al in de straten van de grote steden patrouilleren.

Het gewoonlijke dispositief, de operatie “Vigilant Guardian” (OVG), is geconcentreerd op Brussel en de luchthaven in Zaventem, klinkt het uit militaire bron. Bovenop die 1.200 militairen - de bovengrens die de regering oplegde - staat nog een zestigtal militairen in voor de veiligheid van de nucleaire sites, in wat het leger operatie “Spring Guardian” (OSG) noemt.

De ongeveer 250 bijkomende militairen die donderdag zijn gemobiliseerd, maakten deel uit van het veiligheidsdispositief “Joint Umbrella”. Dat moet instaan voor de veiligheid in Brussel tijdens enkele grote evenementen, zoals het bezoek van een Amerikaanse president.

In dat dispositief is ook voorzien dat twee F-16-gevechtsvliegtuigen en drie Agusta A109-helikopters paraat staan en binnen de tien minuten kunnen opstijgen. De twee Belgische F-16’s komen bovenop de twee Nederlandse toestellen die sinds begin mei instaan voor de veiligheid van het luchtruim boven de Benelux.

Een bijkomend peloton van een dertigtal infanteristen droeg bij tot de beveiliging van het nieuwe NAVO-hoofdkwartier. Daarnaast stonden 24 chauffeurs in voor het transport van hoogwaardigheidsbekleders, nog eens 24 chauffeurs voor hun gevolg. Vijftien verbindingsofficieren begeleidden die hoogwaardigheidsbekleders. De militaire politie stond in voor het escort.

Defensie mobiliseerde ook vijf hondenteams, twintig vrachtwagens met chauffeur om wegversperringen aan te leggen langs het parcours van Trump en rond de Amerikaanse ambassade.

Militaire muzikanten speelden donderdagnamiddag tijdens de ceremonie waarbij premier Charles Michel het nieuwe NAVO-hoofdkwartier heeft overgedragen. Belgische piloten van de luchtmachtbasis van Florennes zaten in hun F-16’s tijdens het luchtdefilé boven het nieuwe hoofdkwartier. Alpha Jet-trainingstoestellen trokken bovendien de Belgische driekleur in het luchtruim.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen