Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Deze biologisch afbreekbare doodskist maakt van uw lichaam een boom

Deze biologisch afbreekbare doodskist maakt van uw lichaam een boom

Wanneer iemand sterft, leeft zijn ecologische voetafdruk nog een tijdlang verder. De Capsula Mundi van twee Italiaanse ontwerpers moet daar verandering in brengen.

Het hout, de synthetische stoffen en de metalen die in de meeste traditionele doodskisten gebruikt worden, breken traag af. Bovendien wordt er veel energie verbruikt bij de productie van deze materialen.

Italiaanse ontwerpers Raoul Bretzel en Anna Citelli kwamen met een oplossing. De Capsula Mundi, Latijn voor capsule van de wereld, is een eivormig, biologisch afbreekbaar kistje voor de assen van de overledene. 

Eens begraven, begint de plastic schil af te breken door de bacteriën die in de aarde aanwezig zijn. Wat overblijft zijn de menselijke resten die voeding verschaffen voor de jonge boom die bovenop het graf geplant wordt. Het doel van beide ontwerpers: begraafplaatsen creëren vol bomen in de plaats van grafstenen, afval beperken en nieuw leven creëren uit de dood.

Foetushouding

Een eerste versie van de Capsula Mundi is enkel geschikt voor assen. Later brengt het duo ook een model uit voor een niet-gecremeerd lichaam, dat in foetushouding in de kist past.

Dat biedt nog meer voordelen. Hoewel het begraven van assen milieuvriendelijk is, is het verbranden zelf een zeer energierovend proces. Bovendien kan er bij de verbranding van oudere tandvullingen kwik vrijkomen.

Hoewel het begraven van assen milieuvriendelijk is, is het verbranden zelf een zeer energierovend proces

Kan dit het milieu echt helpen? Jennifer DeBruyen, professor Biosystemen aan de universiteit van Tennessee, denkt van wel. "Het probleem met traditionele begrafenissen is dat de overblijfselen diep begraven worden, afgesloten in een kist. Er is geen sprake van een volledige afbraak", zegt ze aan CNN.

"Met deze kistjes komen de overblijfselen in aanraking met zuurstof en koolstof (van het plastic, red.). Een van de problemen bij het afbreken van een menselijk lichaam is dat het rijk is aan stikstof. De microben die al dat stikstof proberen af te breken, hebben daarvoor koolstof nodig."