Wordt fictief dorp van auteur Marc De Bel binnenkort échte gemeente?

© VUM

Kruisem, het fictieve dorp uit verhalen van de gevierde jeugdauteur Marc De Bel, is één van de vijf mogelijke fusienamen voor Kruishoutem en Zingem. Dat meldt de gemeente Zingem.

De gemeentebesturen van Zingem en Kruishoutem kregen de afgelopen maanden 235 naamvoorstellen voor de nieuwe fusiegemeente. Na het weghalen van identieke namen bleven er nog 218 unieke naamvoorstellen over.

Een jury van 34 personen herleidde maandagavond de lijst tot een top 5. “De juryleden werden enkele dagen geleden gevraagd om hun persoonlijke top 5 door te geven”, zegt Mieke Meire (gemeentebestuur Zingem). “152 namen werden door geen enkel jurylid gekozen. Idyllisch klinkende namen als Lindegem, Groenhove of Hagelinde vielen eveneens snel af. Glooigem en Ardennenpoort konden net niet meedoen aan de laatste stemronde, waarbij de jury uiteindelijk nog een keuze moest maken uit 11 namen.”

De uiteindelijke kanshebbers om de nieuwe fusiegemeentenaam te worden zijn Kruisem, het fictieve dorp uit boeken van Kruishoutemnaar Marc De Bel, maar ook nog Molenkouter, Negendorpen, Rooigemdal en Wallegem.

Stemmen kan tot en met 30 juni

Elke inwoner van Zingem en Kruishoutem vanaf de leeftijd van 12 jaar kan van 1 tot en met 30 juni via de fusiewebsite www.fusiekz.be stemmen op een favoriete nieuwe gemeentenaam. Alle stemgerechtigden kunnen slechts één keer stemmen, de registratie gebeurt via rijksregisternummer). Inwoners die niet over internet beschikken, kunnen hun keuze ook telefonisch of persoonlijk aan de infobalie van de gemeentehuizen meedelen.

“Op basis van deze stemming en na advies van beide cultuurraden zullen de gemeenteraden van Zingem en Kruishoutem in het najaar de best passende naam kiezen”, aldus nog Mieke Meire.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen