Upgrade voor Europees solidariteitskorps

Het Europese solidariteitskorps krijgt een upgrade. De Europese Commissie heeft dinsdag voorgesteld om het initiatief de komende drie jaren te schragen met een totaalbudget van 340 miljoen euro. Zo wordt het mogelijk om ook financiering te voorzien voor jonge vrijwilligers die in hun eigen gemeenschap een project van de grond willen krijgen.

De Commissie lanceerde het solidariteitskorps eind vorig jaar. Ze wil in de periode tot 2020 100.000 jonge mensen de kans bieden om als vrijwilliger, stagiair of tijdelijke arbeidskracht deel te nemen aan solidariteitsacties, zoals hulpverlening bij natuurrampen of bijstand aan vluchtelingen. Intussen hebben 30.000 jongeren zich aangemeld, onder wie ongeveer 1.300 uit België, en zijn de eerste deelnemers reeds aan de slag.

De Commissie wil nu nog een tandje bijsteken. Na de snelle lancering van het korps via een aantal bestaande Europese programma’s wil de Commissie het hele initiatief nu een stevige juridische basis en een eigen budget geven. Ze voorziet voor de periode van 2018 tot en met 2020 in totaal 341,5 miljoen euro. Daarmee kunnen deelnemende organisaties reiskosten, maaltijden en accommodatie voor de deelnemende jongeren betalen en vrijwilligers ook een beetje zakgeld toeschuiven.

Daarnaast wil de Commissie de waaier aan mogelijke solidariteitsacties uitbreiden. Het korps zal niet enkel plaatsen voor vrijwilligerswerk, stages of banen aanbieden, maar zal deelnemers ook de mogelijkheid bieden om hun eigen, lokale solidariteitsprojecten op te zetten. Vrijwilligers uit verschillende lidstaten krijgen ook mogelijkheden om in teamverband een project te realiseren. Gehoopt wordt dat al deze activiteiten niet enkel de burgerzin van jongeren aanscherpen, maar hen ook een extra troef kunnen bieden op de arbeidsmarkt.

Het Europees Parlement en de lidstaten moeten het voorstel goedkeuren.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer