© BELGA

Vorige week zeker 58 migranten gestorven op Middellandse Zee, meer dan 100 mensen vermist

In de Middellandse Zee zijn vorige week 58 migranten gestorven bij een poging om de Europese kust te bereiken. Dat blijkt uit cijfers van het VN-Vluchtelingencommissariaat (UNHCR), de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en de Libische kustwacht. Bovendien zijn er nog eens meer dan honderd mensen vermist.

Tussen 22 en 28 mei werden in totaal meer dan 10.000 migranten gered voor de Libische kust. Maar voor zeker 58 mensen liep de poging om de Middellandse Zee richting Italië over te steken fataal af. De slachtoffers - onder wie veel vrouwen en kinderen - verdronken, stierven de verstikkingsdood of raakten verpletterd op de bodem van een vaartuig.

Vermoedelijk ligt het werkelijke aantal slachtoffers nog hoger, want er wordt ook melding gemaakt van meer dan honderd vermisten. Vluchtelingen die door Egyptische vissersschepen gered werden en die vrijdag naar de Zuid-Italiaanse stad Crotone werden gebracht, zeggen dat 82 medereizigers verdwenen waren geraakt nadat hun rubberboot na enkele uren op zee begon leeg te lopen.

Overlevers die maandag in het Siciliaanse Pozzalo aankwamen, maken dan weer melding van een twintigtal opvarenden die bij de overtocht van de Middellandse Zee vermist waren geraakt.

Volgens IOM zijn sinds begin dit jaar al 1.481 mensen verdronken voor de Libische kust. UNHCR heeft het over 1.720 dodelijke slachtoffers.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer