Cocaïnedealer met adresboekje met honderden klanten verklikt door zijn vriendin

© Peter Maenhoudt

Een Gentse cocaïnedealer (24) met meer dan 500 klanten is gisteren voor de rechter verschenen. Hij gebruikte codetaal, sprak af buiten het stadscentrum, werkte niet na 22 uur en werd uiteindelijk verlinkt door zijn eigen vriendin.

Sander Luyten

Speurders stonden volgens procureur Alexandra De Moor van het Gentse parket versteld van het ‘werkethiek’ van de 24-jarige Gentenaar. Vanaf juni 2014 bouwde hij in korte tijd een klantenbestand uit van meer dan vijfhonderd mensen, van wie er zeker tweehonderd geregeld cocaïne bij hem kochten. Hij zou daar volgens het parket tot 5.000 euro per maand mee hebben verdiend.

Het was in juni 2015 dat de politie voor het eerst hoorde dat iemand onder de naam ‘Leo’ cocaïne dealde in Gent. Na telefonieonderzoek en observaties kwamen ook twee kompanen van ‘Leo’ in beeldZe zaten alle drie in de auto die in november 2015 op de Nieuwewandeling werd beschoten door de politie nadat de bestuurder zich probeerde te onttrekken aan een politiecontrole.

Onder schot

Het was uiteindelijk mede dankzij de vriendin van de dealer dat die werd opgepakt. De jongedame was het beu dat haar vriend op een illegale manier zijn boterham verdiende en belde anoniem naar de 101. Op 6 juni vorig jaar, toen dat ze samen hun dochtertje ophaalden aan school, greep de politie in. “Voor de schoolpoort en voor de ogen van zijn kind werd mijn cliënt onder schot gehouden, op zijn knieën gedwongen en geboeid. Dat was er compleet over”, zegt de advocaat van de dealer.

Snel werd duidelijk dat de cocaïnehandelaar een uitgekiende werkmethode had. Behalve ‘Leo’ had hij nog andere schuilnamen, zoals ‘Tito’ en ‘Neo’. Hij sprak vooral af op de Blaarmeersen en op het Ledebergplein, uit schrik voor politiecontroles meed hij buurten als de Zuid en de Brugse Poort. Om dezelfde reden dealde hij niet na 22 uur. Als codewoord voor een pakketje cocaïne gebruikte hij ‘ticket’.

Een Leo is een wafel

Aanvankelijk beweerde de dealer nog dat hij Leo enkel kende van de wafels, Neo van The Matrix en Tito van de tovenaar (al heet die natuurlijk Tita), maar uiteindelijk legde hij bekentenissen af. Gisteren verscheen de dealer voor de rechter. Het parket vorderde 30 maanden cel met uitstel en een boete van 6.000 euro. Procureur Alexandra De Moor eiste ook een verbeurdverklaring tussen de 100.000 en 500.000 euro, de winst van de cocaïnehandel. De twee andere verdachten riskeren lagere straffen moeten minder terugbetalen.

Op 14 juni kennen de drie verdachten hun straf. Allemaal kunnen ze leven met de gevraagde celstraf met uitstel, maar zelf schatten ze de winst van hun handel lager in. Finaal gaf de hoofdverdachte nog mee waarom hij niet wil zeggen van wie hij de drugs kocht: “Uit schrik voor de veiligheid van mijn vriendin en dochtertje.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen