Staande ovatie voor Syrische vluchteling uit Eeklo

© EPA

© BELGA

© AP

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

De Syrische vluchteling Rami Anis (25) heeft de harten van het publiek in Rio veroverd. De twintiger die in Eeklo woont en in Gent traint, zwom een persoonlijk record op de Olympische Spelen. “Dit is een droom waaruit ik niet wil ontwaken”, zegt Rami.

MATTHIAS COLPAERT

U wist het of u wist het niet, maar afgelopen dinsdag was een hoogdag voor de sport in Eeklo. Zesendertig jaar na Carine Verbauwen sprong opnieuw een inwoner van Eeklo in het Olympisch zwembad. Die eer was weggelegd voor de 25-jarige Rami Anis, een Syrische vluchteling die pas begin dit jaar in Eeklo terechtkwam na omzwervingen via Turkije en Charleroi.

In Eeklo kwam hij onder de vleugels terecht van zwemkampioene Carine Verbauwen, die hem in het Gentse zwembad Rozebroeken klaarstoomde voor de Olympische Spelen. De eerste twee weken trainden ze zes dagen per week, daarna acht of negen keer per week. Op twee maanden tijd verloor Rami maar liefst dertien kilogram.

In juni kwam dan het verlossende telefoontje dat Rami samen met negen andere vluchtelingen -onder wie zijn achttienjarige landgenote Yusra Mardini- mocht deelnemen aan de Spelen onder de Olympische vlag. Eind juli reisde Rami samen met Carine richting Rio om zijn droom waar te maken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen