Bekende islamleraar op non-actief na klachten van vrouwelijke leerlingen

© Brecht Van Maele

De Gentse politie onderzoekt een klacht tegen imam, onderzoeker en specialist deradicalisering Brahim Laytouss (46) wegens grensoverschrijdend gedrag met een leerlinge. Nog “een tiental” andere leerlingen signaleerden de voorbije weken verhalen van flirten, pikante berichten via WhatsApp en ongewenste aanrakingen. “Hij is op non-actief gezet.”

pieter huyberechts

De zaak beroert al een tijdje de gemoederen in de Gentse moslimgemeenschap. Laytouss is vanwege zijn vele optredens in de media tot ver buiten Gent bekend. Niet alleen preekte hij sinds 1999 jarenlang in de Gentse Al Markaz-moskee, aan de Universiteit Antwerpen voert hij ook onderzoek naar (de)radicalisering van jongeren.

Meer nog, hij geldt in ons land als expert deradicalisering en is medeoprichter van vzw DeRadiAnt, een project om (ex-)gedetineerden weer op het juiste pad te krijgen. Kortom, een bekende figuur met heel wat adelbrieven. Iemand die staat voor een gematigde islam.

Flirten, aanraken, whatsappen

Sinds kort duiken in een ­stedelijke school in Gent, waar Laytouss islam doceert, verhalen op over het misbruiken van zijn gezagsfunctie. Sommige vrouwelijke leerlingen – werd ons de voorbije dagen door meerdere bronnen bevestigd – zijn naar de directie gestapt met klachten over grensoverschrijdend gedrag. Concreet gaan de aantijgingen over drie dingen: verregaand flirterig gedrag in de klas, ongewenste aanrakingen en aangebrande berichten. De meeste leerlingen zijn nog minderjarig.

Gekust in de auto

Een onbevestigd verhaal gaat dat hij ook zou hebben gekust in zijn wagen met een leerlinge. Zeker is dat een jonge vrouw met haar verhaal naar de politie is gestapt en een klacht heeft ingediend. Gentse agenten onderzoeken de “pikante WhatsApp-berichten” die de jonge vrouw aan hen overhandigde. De directie, en bij uitbreiding het Gentse schepencollege, kon niet anders dan preventief optreden. Laytouss kreeg daarom onlangs van de schooldirectie te horen dat hij voorlopig geen les meer mag geven. Ook de Moslimexecutieve werd op de hoogte gebracht.

“Signalen ernstig”

Schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen) bevestigt dat hij op non-actief is gezet en volgende week gehoord wordt. “Net daarom moet de zaak met de nodige omzichtigheid behandeld worden. Het gaat om een voorlopige tuchtmaatregel nadat we bepaalde signalen opvingen. Signalen die we als ernstig beschouwen. Het dossier zit nog in een onderzoeksfase en we moeten luisteren naar zijn verhaal.”

Islamleraar zelf ontkent alles

Een verhaal dat volgens zijn advocaat Walter Damen, die in naam van zijn cliënt reageert, heel simpel is: “Brahim Laytouss ontkent elke beschuldiging formeel.” De verhalen zouden volgens de entourage van Laytouss kaderen in een afrekening in het Gentse over een verschil in visie over de te volgen stroming binnen de islam. “Er is een klacht bij de politie, nog geen gerechtelijk maar een tuchtrechtelijk onderzoek, en we zullen ons wapenen tegen de beschuldigingen”, zegt Damen. “Ik heb die zogezegd pikante berichten nog niet gezien. Voorlopig moet dus één principe gelden: het vermoeden van onschuld.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen