© hbvl

Jeneverstoker Roland Wissels (70) overleden

Roland Wissels, één van de medestichters van het Hasseltse Jenevermuseum, is in zijn woning in het Waalse Bomal overleden op 70-jarige leeftijd. Wissels was de laatste echte familiale stoker in Hasselt. Op die manier droeg hij als historicus mee het Hasseltse erfgoed uit, wat helemaal vorm kreeg in het jenevermuseum, waarvan Roland zelfs de bouw helemaal begeleidde.

dj

De naam Wissels klinkt in Hasselt en omgeving als een klok. De stokerij in de Normandiëstraat in Runkst werd gesticht door Renier Wissels in 1920 en het stond in de sterren geschreven dat Roland de zaak zou voortzetten. “Hij legde er zich helemaal op toe”, zegt dochter Liesbet. “Alleen de cijfertjes vergat hij wel eens, waardoor de stokerij failliet ging en een overnemer gezocht moest worden.”

Roland zag al snel het belang van de jenever in voor toeristisch Hasselt. En dus ging hij sleuren en duwen tot het stadsbestuur mee geloofde in zijn ultieme droom: de opstart van het Jenevermuseum. Hij zag toe op de verbouwing van de voormalige stokerij Theunissen en werd er ook de eerste conservator.

“Roland was één van de bezielers van ons Jenevermuseum”, zegt coördinator Davy Jacobs. “Zijn passie voor jenever en voor erfgoed hebben het museum gemaakt tot wat het vandaag is. Hij stond aan de wieg van het museum. Als kunsthistoricus en gepassioneerd liefhebber van erfgoed slaagde hij erin om het toenmalige stadsbestuur in de jaren 70, te overtuigen om aan het Hasseltse jeneververleden de aandacht te schenken die het verdiende. Roland was iemand met een uitgesproken mening die nu en dan botste met andere meningen maar zo hield hij in elk geval de geesten scherp en fris. We gaan hem niet alleen missen omwille van zijn enorme kennis en knowhow over jenever, maar zeker ook omwille van zijn kritische stem.”

Roland Wissels laat zijn vrouw Nicole, zijn kinderen Liesbet en Robrecht en zijn zus Danielle na.

Dinsdag 6 juni is er om 11 uur een afscheidsplechtigheid in parochiekerk Sainte-Walburge de Wéris op de Place de la Pierre in Weris bij Bomal-sur-Ourthe waar Roland al een 20-tal jaren woont.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer