© il

Voorbereidingen voor de knip van de Leien zijn gestart: “Binnenstad ondergaat openhartoperatie”

De Antwerpse Leien worden vanaf maandag 5 juni onderbroken ter hoogte van het Operaplein, en dat tot begin 2019. Zaterdag zijn de voorbereidingen daarvoor al gestart. Zo werden aan de Tunnelplaats nieuwe wegmarkeringen aangebracht en waren de hoofdbanen van de Italiëlei al afgesloten. Zondagavond worden de Leien dan echt ‘geknipt’.

dst, doro

Vandaag wordt het verkeer op de Italiëlei tussen de Violierstraat en de Noorderplaats op de parallelwegen gezet. De aannemer neemt vanaf dan de middenberm van de Italiëlei, van de Rooseveltplaats tot aan de Tunnelplaats, in als werfzone

© il

Zaterdagvoormiddag werd het verkeer op de Tunnelplaats geregeld door een agent. Het verkeer vanuit de Waaslandtunnel moest naar links. Veel automobilisten waren verrast door deze ingreep wat al voor verkeerschaos zorgde. “We kunnen niet alles op één nacht realiseren”, zegt Cheryl Horemans van Noorderlijn. “We zijn nu volop overal de signalisatie en verkeerslichten aan het aanpassen. Morgenavond (zondagavond, red.) zal de knip van de Leien gefaseerd plaatsvinden.”

Openhartoperatie

“De binnenstad ondergaat een openhartoperatie”, vertelde burgemeester Bart De Wever aan atv toen hij de Sinksenfoor opende. “Iedereen moet moeite doen goed zijn weg te zoeken. Ik ga zelf niet meer met de wagen de stad inrijden, tenzij het echt niet anders kan. Ik vrees dat automobilisten het in het begin nog gaan proberen, maar ze zullen vaststellen dat het niet gaat en om daarna hun gedrag aan te passen.”

© il

© il

Zondag en maandag

Op zondag 4 juni vanaf 19 uur wordt het kruispunt met de Rooseveltplaats afgesloten. Het verkeer volgt de plaatselijke omleidingen. Om 20 uur wordt de knip van zuid naar noord gerealiseerd. Verkeer van het zuiden naar het noorden volgt vanaf dan de omleiding Frankrijklei-Maria-Theresialei. In de nacht van zondag 4 op maandag 5 juni wordt dan ook het verkeer afgesloten richting noord naar zuid. Op dat moment is de knip volledig gerealiseerd.

Op maandag 5 juni start de aannemer met het rooien van de bomen. In deze fase worden er tussen de Rooseveltplaats en de Tunnelplaats 183 bomen gerooid, waarvan zeven bomen op de Rooseveltplaats. Er zullen in totaal 358 bomen gekapt en 430 terug aangeplant worden. Na deze fase wordt gestart met de wegenwerken.

Lees hier alle praktische info over de knip van de Leien

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Antwerpen