© rdr

© rdr

© rdr

© rdr

© rdr

© rdr

© rdr

© rdr

© rdr

© rdr

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Go-School De Brug , enige ronde school in Vlaanderen

GO-school De Brug opende tijdens het voorbije weekend, voor het grote publiek, de nieuwe kleuter- en lagere school. De enige ronde school in Vlaanderen, en gebouwd rond het kind. “Een plek waar een kind zich thuis kan voelen en het gelukkig wordt”, zegt de trotse Eindhovense architect Misak Terzibasiyan.

Roger Dreesen

De leerkrachten, kleuters en leerlingen van GO-school De Brug in Bocholt droomden al jaren van hun nieuwe en moderne school. Dankzij het DBFM project - Scholen van Morgen – is de industriële laagbouw uit de jaren 80 vervangen door een ronde school. UArchitects uit Eindhoven ontwierp deze functionele, duurzame ronde school. Een schitterend gebouw op alle vlakken. “Futuristisch en innovatief, en een school waar onze 140 leerlingen centraal staan. Het concept zorgt voor opportuniteiten op architecturaal en pedagogisch vlak. Het was een uitdagend project, met veel hindernissen maar met een verbluffend resultaat. Een thuis voor de volgende generaties kleuters en leerlingen”, opent een fiere directrice, Anne-Mie Michielsen.

Het gebouw bestaat uit een cirkel met rond de centrale polyvalente ruimte klaslokalen op het gelijkvloers en op het verdiep. Democo is de bouwheer van dit unieke project. “Het was een moeilijke oefening om binnen het gestelde budget te blijven”, bekennen de aannemer en de architect. De grote centrale polyvalente ruimte met Colosseumtrappen doet dienst als speelplaats en sportzaal. “Deze centrale polyvalente zaal is het hart van de school. Onopvallend en toch mooi geïntegreerd in het straatbeeld. Er is met veel hout gewerkt, Ayous binnen en Accoya buiten, en het hout is chemisch gemodicifeerd. In een mix van beton en opvallende grijze bakstenen. In het gebouw primeren de Mondriaankleuren”, verduidelijkt architect, Misak Terzibasiyan.

Het gebouw heeft een zeer laag energieverbruik. Naast groen komen er ook grasvelden en moestuinen rond de school. “Dit project inspireert heel Vlaanderen en ver over de grens. De symbolische cirkel verbindt jongeren”, aldus Kris Roels van DBFM projecten, scholen van morgen en Bjorn Desair van de Go-scholengroep.

De drie kleuterklassen, eerstegraadsklassen en administratie komen beneden. Boven krijgen de tweede en derde graad en de zorgklassen een plek. De klassen zijn neutraal van kleur, hebben een speelse flexibele opstelling en elke klas heeft een toilet voor jongens en meisjes. “Door de ronde vorm worden de klassen hebben de leerlingen een weids en panoramisch uitzicht. Dit geeft hen het gevoel elk over hun eigen binnen- en buitenruimte te kunnen beschikken. Nog een leuke insteek: in de kleuterkassen vervangen gedroogde rijst en pasta het zand in de zandbakken”, besluit Anne-Mie Michielsen.

Verder is er een overdekte buitenspeelplaats, een fietsenbergplaats en parking. Het ontwerp is van de hand van TV Lens-Uarchitects en uitgevoerd en vervolgens onderhouden door aannemersconsortium Scholen. Het project heeft 4 miljoen euro gekost.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer