© FRBE

Antwerps OCMW veroordeeld tot betalen van premie aan vluchteling: “We aanvaarden de situatie niet”

Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) laat woensdag via zijn woordvoerder weten dat het OCMW in de toekomst “rekening zal houden” met het arrest van het Arbeidshof dat stelt dat het OCMW een federale installatiepremie niet mocht weigeren aan een erkend vluchteling op grond van de slechte kwaliteit van de (huur)woning. Alle eerdere soortgelijke weigeringen nu automatisch terugdraaien, ziet hij echter niet zitten. “We leggen ons neer bij dit specifieke arrest, maar aanvaarden de situatie niet”, klinkt het.

“Dit arrest draait om een interpretatie door een rechter van de wetgeving over installatiepremies, die allicht niet strookt met hoe de wetgever het destijds bedoeld had”, zegt Michael Lescroart, woordvoerder van OCMW-voorzitter Duchateau. “Het kan immers niet de bedoeling geweest zijn om huisjesmelkers te helpen. We hopen dat dit arrest de noodzaak aantoont van verder wetgevend werk ter zake.”

De kritiek van sp.a en Groen op de initiële weigering van het OCMW om de premie toe te kennen, begrijpt Lescroart niet. “Eigenlijk vragen ze dat de belastingbetaler investeert in een huisjesmelker”, zegt hij. “Een persoon kan maar één keer in zijn leven zo’n premie ontvangen en in een huurwoning van erbarmelijke kwaliteit blijf je meestal niet lang. Als de installatiepremie daarvoor gebruikt wordt, is die persoon dat geld dus kwijt wanneer hij vertrekt en is het een investering in de huisjesmelker.”

Het Antwerpse OCMW stelt verder dat slechts 5 procent van de aanvragen voor federale installatiepremies geweigerd worden - om verschillende redenen - en het daarbij zeker niet de bedoeling is om vluchtelingen te viseren.

Groen: “Voer strijd huisjesmelkers niet op kap van daklozen”

© Vum

Het Antwerpse OCMW mag de toekenning van een installatiepremie aan een erkend vluchteling niet laten afhangen van de kwaliteit van de woning die hij betrekt, zo heeft het arbeidshof woensdag uitgesproken. Een beslissing die oppositiepartij Groen toejuicht. De partij vraagt nu dat alle mensen die in het verleden hun installatiepremie onterecht mislopen hebben, die alsnog krijgen.

Het Antwerpse OCMW weigerde aanvankelijk een installatiepremie uit te betalen aan een erkend vluchteling omdat zijn woning van slechte kwaliteit was. Met zo’n installatiepremie kan de vluchteling zich installeren in zijn woning en bijvoorbeeld meubels kopen. De man stapte echter naar de rechter en het arbeidshof sprak vandaag uit dat de man wel degelijk recht heeft op de premie. Voor Groen-OCMW-raadslid Dirk Avonts is dit een krachtig signaal aan het adres van het Antwerpse OCMW. “De strijd tegen huisjesmelkers is essentieel, maar voer ze niet op de kap van daklozen en vluchtelingen.”

© rr

Het OCMW van Antwerpen koppelde die installatiepremie sinds 2016 aan de kwaliteit van de woning, wat volgens Avonts geen correctie toepassing is. “De realiteit is dat de goedkoopste woningen op de huurmarkt helaas vaak woningen van huisjesmelkers zijn”, zegt Avonts. “Het zijn de allerzwaksten, zoals vluchtelingen en daklozen die in deze woningen terechtkomen. Door hen de installatiepremie af te nemen, worden ze twee keer gestraft: één keer omdat ze bij een huisjesmelker terechtkomen, een tweede keer omdat ze de installatiepremie niet krijgen. Aan het échte probleem wordt niks gedaan. De huisjesmelkerij blijft gewoon bestaan.”

Het Arbeidshof heeft zich nu over één geval uitgesproken, maar vermoedelijk zijn er ondertussen veel meer gevallen waarbij mensen de installatiepremie onterecht is geweigerd. Groen zal daarom in de OCMW-raad een rechtzetting vragen voor alle mensen die nu al hun installatiepremie mislopen hebben op foutieve gronden. “Het kan toch niet zijn dat die allemaal eerst langs de rechtbank moeten om hun premie alsnog te krijgen?”, aldus Avonts. “Het OCMW mag in de toekomst ook geen nieuwe installatiepremies weigeren op grond van de slechte kwaliteit van de woning. Inwoners zonder dak boven hun hoofd hebben daar recht op.”

Schrijnend probleem

“Ondertussen blijft de huisjesmelkerij in Antwerpen een schrijnend probleem”, vult Groen-raadslid Joris Giebens aan. “Nochtans is betaalbaar en goed wonen een basisrecht. N-VA-schepen Fons Duchateau zou beter zelf méér actief inzetten op de strijd tegen huisjesmelkerij dan dit te doen op de kap van de slachtoffers. Want ondertussen volgt er in het geval van krotten geen enkele actie richting de verhuurder. Die hoeft niets te veranderen aan de staat van zijn pand en kan het gewoon verder als krot blijven verhuren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER