Kabinet-Weyts: “Snelwegparking bewaken? Nee, we wieden het onkruid voor een beter zicht”

© lvi

Het onkruid wieden zodat de aangrenzende politiepost aan de E40 een beter zicht heeft op de snelwegparking. Dat was het bizarre antwoord dat de Wetterse burgemeester kreeg op zijn vraag of de parking bewaakt kan worden. “Men stuurt ons met een kluitje in het riet.”

Lieven Van Imschoot

Burgemeester Alain Pardaen (CD&V) slaakte woensdag een noodkreet over het toenemende aantal vluchtelingen dat via Wetteren naar Groot-Brittannië wil trekken. Toen werden er 32 vluchtelingen opgepakt in een woning vlak naast de oprit van de E40. Hij opperde toen om de snelwegparking 's nachts te sluiten en om ze te bewaken, zoals dat in Drongen is gebeurd.

“Vandaag liet de adjunct-kabinetschef van Ben Weyts (Vlaams minister van Mobiliteit van N-VA, nvdr.) weten dat men zo snel mogelijk de bosjes gaat uitdunnen en het onkruid gaat wieden zodat de post van de wegpolitie een goed zicht heeft op de parking”, zegt Pardaen cynisch. “Dat is ons natuurlijk met een kluitje in het riet sturen. Die post is niet eens permanent bemand. De agenten zitten tot over hun oren in het werk en ze moeten geregeld patrouilleren. Neen, hier ga ik niet mee akkoord.”

Camera's

De burgemeester wil nu aankloppen bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). “Ik wil met hem de mogelijkheid bekijken om de parking te laten bewaken door een privéfirma, zoals in Drongen. Er staan nu wel al camera's, maar die beelden worden geprojecteerd in de zelfbedieningswinkel van het tankstation. Die uitbaters zijn constant aan het werk, dus hebben zij geen flauw benul van wat er gefilmd wordt. Bovendien is de parking niet meer betalend en staat de slagboom constant open. Dit gaat van kwaad naar erger.”

“Ik ga niet zeggen dat die vluchtelingen gangsters zijn, maar zij worden gebruikt door mensensmokkelaars. En je kan natuurlijk niet zomaar een snelwegparking sluiten, want dat zou problemen geven voor de rijtijden van de chauffeurs, die moeten kunnen rusten. Maar de politieagenten van onze zone, en die van ondersteunende zones zitten op hun tandvlees. Er zal iets moeten gebeuren, want vroeg of laat zal dit ontploffen. Misschien komen er stakingen of extra ziektemeldingen.”

Het kabinet-Weyts houdt alvast voet bij stuk. “De parking 's nachts sluiten gaan we echt niet doen”, klinkt het. “De snelwegpolitie is vlakbij, dus het zou raar zijn als dat geen effect zou hebben. We zien ook geen toename in het aantal vluchtelingen dat in vrachtwagens klimt.”

Dat betwist de burgemeester. “In mei heeft de politie liefst 182 vluchtelingen opgepakt. Deze maand zitten we al aan 55. Dat zijn de cijfers.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen