© REUTERS

La République En Marche grote winnaar eerste ronde parlementsverkiezingen

La République En Marche, de partij van de nieuwe Franse president Emmanuel Macron is volgens de exitpolls de grote winnaar van de eerste ronde van de parlementsverkiezingen. De partij zou 32,2 procent van de stemmen behalen, goed voor 390 tot 430 zetels.

msn

Vooraf hadden de peilingen al de grootste meerderheid sinds Charles de Gaulle in 1968 voorspeld voor La République En Marche met 350 à 400 van de 577 zetels. En ook zijn politieke tegenstanders hadden zich vooraf al neergelegd bij het verlies. “Macron zal een meerderheid hebben, daar bestaat niet veel spanning meer over’, zei Florian Philippot, de rechterhand van FN-voorzitter Marine Le Pen. ‘Maar heeft hij echt 400 van de 577 zetels nodig? Is er geen nood aan een tegenmacht?”

Blijkbaar vinden de kiezers van wel want uit de exitpolls van Ispos-Sopra Steria voor France Télévisions blijkt dat La République En Marche, dat samenging met MoDem, 32,2 procent van de stemmen. De rechtse Les Républicains zou 21 procent behalen, gevolgd door het extreemrechtse Front National met 14 procent.

La France Insoumise, de extreemlinkse partij van Jean-Luc Mélenchon, behaalt 11 procent en de Parti Socialiste 10,2 procent. De Communistische Partij behaalt 3 procent, Europe écologie-Les Verts 3 procent en Debout la France 1 procent.

Vertaald naar zetels in L’Assemblée Nationale, het Franse lagerhuis, betekent dit het volgende:

- La République En Marche/MoDem: 390 tot 430 zetels

- Les Républicains (+gelieerde partijen): 85 tot 125 zetels

- Part Socialiste (+gelieerde partijen): 20 tot 35 zetels

- La France Insoumise (+PCF): 11 tot 21 zetels

- Front National: 3 tot 10 zetels

- de rest: 7 tot 12 zetels

Een smet op het verhaal is wel de lage opkomst. Volgens de laatste peilingen is slechts 49,8 procent van de stemgerechtigde Fransen opgedaagd.

De Fransen kiezen per kiesdistrict één volksvertegenwoordiger. Wie in deze eerste ronde de absolute meerderheid heeft behaald, mét een kwart van de ingeschreven kiezers, is al zeker van zijn zitje. Elders volgt komende zondag 19 juni de tweede ronde, waar de kandidaat met de meeste stemmen wint. Enkel wie vandaag in de eerste ronde 12,5 procent van de stemmen van alle kiesgerechtigden in het district heeft behaald, mag naar de tweede ronde. Tussen beide rondes worden vaak deals gesloten waarbij kandidaten zich terugtrekken ten voordele van anderen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer