Direct naar artikelinhoud
Energie

China lanceert grootste drijvende zonne-energieplatform ter wereld

Op een kunstmatig meer in Huainan, in de centrale Chinese provincie Anhui, leggen arbeiders de laatste hand aan 's werelds grootste drijvende platform dat zonne-energie opwekt. In tegenstelling tot windturbines op zee, is zonne-energie verzamelen van op het water nog zeer uitzonderlijk. China wil daar snel verandering in brengen.Beeld AFP

Symbolischer kan bijna niet. Op een meer dat een ingestorte steenkoolmijn bedekt, is in de Chinese provincie Anhui het grootste drijvende zonne-energieplatform ter wereld geïnstalleerd. 

Het platform heeft 160.000 zonnepanelen, kan 40 megawatt aan elektriciteit opwekken, goed voor 15.000 gezinnen en is zo het grootste drijvende zonne-energieproject ter wereld. Al kan dat snel veranderen, want China plant nog veel meer gigantische installaties voor groene energie.

Op de plek van de nieuwe installatie heeft de regen een voormalige mijn bedekt. Een ideale kans voor het bedrijf Sungrow Power Supply.

Op zich is het logisch om ook wateroppervlakte te gebruiken om energie te verzamelen, aangezien het aardoppervlak vooral uit water bestaat. Offshore windturbines zijn dan ook overal ter wereld operationeel, maar zonne-energie op water opslaan is veel zeldzamer.

Ecosysteem gespaard

De nieuwe Chinese installatie in Anhui kan daar snel iets aan veranderen. Als dit goed werkt, kan het makkelijk gekopieerd worden. Niet-natuurlijke meren zijn een uitstekende locatie hiervoor. Ze zijn ecologisch niet gevoelig, het water koelt de elektronica in de zonnepanelen af en er is geen land nodig voor deze groene energie, waardoor ecosystemen gespaard worden.

Binnen dertien jaar wil China een vijfde van zijn energie uit lage-uitstoot-bronnen halen en de komende drie jaar gaat 361 miljard dollar naar hernieuwbare energie

Hoewel het platform in Anhui het grootste ter wereld is, maakt het een pietluttige indruk vergeleken met de Chinese zonne-energieprojecten die niet drijven.

Zo heeft het Longyangxia Dam Solar Park op het Tibetaans plateau vier miljoen zonnepanelen, goed voor 850 megawatt. En dat wordt binnenkort overklast door een installatie die zes miljoen panelen zal hebben en twee gigawatt kan produceren.

Binnen dertien jaar wil China een vijfde van zijn energie uit lage-uitstootbronnen halen en de komende drie jaar gaat 361 miljard dollar naar hernieuwbare energie.