Nieuwe undercoverbeelden van Animal Rights: ongeschikte kuikens verdronken of nek omgewrongen

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft de inspectiedienst afgestuurd op de broeierij in Tielt waar Animal Rights beelden maakte van dierenleed bij ongeschikte kuikens. Dat laat zijn woordvoerder donderdag weten. "Ik verwacht vandaag nog een inspectierapport op basis waarvan ik dringende maatregelen kan nemen", zegt de minister.

adm

Op de beelden is onder meer te zien hoe de kuikens in een Tieltse broeierij meteen gekeurd worden wanneer ze uit het ei komen. Zogenaamde “ongeschikte” kuikens, omdat ze bijvoorbeeld te klein zijn of afwijkingen vertonen, worden meteen afgemaakt, hun nek wordt dan gebroken. Andere kuikens worden dan weer verdronken in een emmer water of belanden levend in een afvalcontainer. De beelden zijn genomen met een verborgen camera.

De kuikens zijn bestemd voor verkoop aan vleeskuikenhouderijen waar ze opgefokt worden voor de slacht. Animal Rights maakte ook beelden in twee van die vleeskuikenhouderijen, in West-Vlaanderen en in de provincie Antwerpen. Daarop is te zien dat de kuikens in amper zes weken tijd vetgemest worden voor de slacht. “De kippen kunnen amper op hun poten staan en hebben de grootste moeite om te lopen. Ze lijden stress omdat natuurlijk kippengedrag zoals scharrelen en stofbaden, of het realiseren van een pikorde, onmogelijk is”, zegt Nadine Lucas, de voorzitter van Animal Rights.

Weyts: "Weerzinwekkende praktijken""Ik besef dat het gaat om een eigen selectie van beelden, maar de getoonde weerzinwekkende praktijken tonen aan dat we na de slachthuissector ook de kippensector op de korrel mogen nemen", zegt Weyts in een reactie. "Het gooien met dieren, kuikens systematisch de nek breken of verdrinken, is onduldbaar. Het toont nogmaals aan dat we inzake dierenwelzijn in Vlaanderen nog een lange weg te gaan hebben, willen we ons land beschaafd noemen."De minister laat weten dat hij de inspectiedienst stuurt naar het betrokken bedrijf in Tielt. Animal Rights maakte ook beelden in twee vleeskuikenhouderijen, in West-Vlaanderen en in de provincie Antwerpen. Daarop is te zien dat de kuikens in amper zes weken tijd vetgemest worden voor de slacht. "Zodra we meer gegevens hebben over het opfokbedrijf in kwestie, mag men zich ook daar verwachten aan een blitzbezoek", zegt Weyts.De minister laat donderdag nog weten dat er vanaf 1 juli er een verdubbeling komt van het inspectieteam Dierenwelzijn. Dat komt als geroepen, aldus nog de minister.

“Hoe pluimvee gedood mag worden is wettelijk bepaald”, voegt Benoit van den Broeck, campagnecoordinator bij Animal Rights, nog toe. “Normaal mag dat enkel met snijplaten of door vergassing met CO2. We hebben de feitelijke daad, de verdrinking, niet kunnen filmen, zelfs binnen het bedrijf dulden ze voor die zaken geen pottenkijkers.”

OPGEPAST: SCHOKKENDE BEELDEN

(lees verder onder de video)

"Weyts verzuimde al twee jaar op te treden"

Vlaams parlementslid Els Robeyns (sp.a) zegt donderdag dat ze Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) twee jaar geleden al heeft gevraagd om een verbod in te voeren op het vernietigen van kuikens.

"Ik heb minister Weyts al twee jaar geleden gevraagd om een verbod in te voeren, maar hij heeft al die tijd geen greintje interesse getoond in deze verschrikkelijke vorm van dierenmishandeling." Ze verwijt de minister dat hij economische belangen laat primeren op dierenwelzijn.

Volgens Robeyns is de resolutie waarin ze vroeg om alternatieven te ontwikkelen weggestemd door N-VA, Open Vld en CD&V. Die alternatieven zijn er volgens haar nochtans. "Er zijn technieken in ontwikkeling om het geslacht van kuikens al in het ei te bepalen. Als we investeren in de verdere ontwikkeling van die technieken hoeven mannelijke kuikens niet meer vernietigd te worden omdat ze niets opbrengen, maar kunnen de eieren geselecteerd worden alvorens ze uitgebroed worden."Om die technieken rendabel te maken en de investeringen erin te laten lonen, is het volgens Robeyns dringend nodig om een verbod op het vernietigen van kuikens in te voeren in Vlaanderen.

Petitie

Animal Rights heeft op haar website een petitie opgestart waarin de Vlaamse overheid opgeroepen wordt te stoppen met het promoten van vlees en zuivelproducten.

We contacteerden de betrokken broeierij, maar daar willen ze voorlopig niet reageren omdat ze de video nog niet gezien hebben.

Animal Rights benadrukt donderdag wel dat niet één bedrijf geviseerd wordt. "Het is niet de bedoeling de focus te leggen op een individueel bedrijf. Het gaat om een problematiek in de hele sector", stelt Benoit van den Broeck. "Praktijken zoals we die op de beelden zien, zijn geen uitzondering. Vlaanderen ligt bij wijze van spreken bezaaid met broeierijen en kuikenhouderijen waar dergelijke zaken gangbaar zijn."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen